Пређи на главни садржај

Kolač sa višnjama


Kad odete u goste podrazumeva se slatka završnica u vidu torte ili kolača  i naravno razgovor o pripremi i "maminom čuvenom kuvaru " ovog puta iz 1959.godine . Možda će vam zvučati poznato da tadašnji recepti nemaju mana i da su mere tačno date . Iako prijašnji kuvari nemaju  fotografije , već pri čitanju recepata znate da nećete omanuti. Lepo su objašnjeni , tako da se u pečenju kolača oprobavaju početnici i muškarci koji ne peku baš rado kolače.  Tajna ovog kolača je u njegovoj vazdušastoj , mekoj kori i sočnim višnjama.
Korišćene šoljice za crnu kafu .

Sastojci :
6 jaja 
na vrh noža soli 
2 šoljice šećera
4 šoljice brašna tip 400
2 šoljice ulja
1 kesica vanil šećera
2 kašičice praška za pecivo 
+
400 gr. višanja

Priprema :
Umutiti 6 belanaca sa malo soli , potom dodati šećer i dalje mutiti . Potom dodavati  jedno po jedno žumance uz stalno mućenje. Dodati prosejati brašno sa praškom za pecivom i na kraju ulje. Sipati smesu u pek papirom obložen pleh ( 30  cm ) i po testu  ravnomerno rasporediti višnje. 
Peći na 175 stepeni 30 -tak minuta.
Malo ohladiti i prevrnuti kolač . Skinuti pek papir, iseći na kocke i pre služenja posuti prah šećerom.



Коментари

  1. Obozavam ovakve vrste kolaca. Posebno kad su tek peceni, jos topli :)

    ОдговориИзбриши
  2. dobri stari provjereni recepti.... samo nastavi ! ljubacccc....

    ОдговориИзбриши
  3. Ovakve kolače volim ne samo ja nego i svi koje poznajem i koje sam ikada ponudila kolačem, stari dobro klasici ! Jako slično i ja radim ovakav kolač i najomiljeniji nam je sa višnjama, a ovaj kod tebe mi predobro izgleda !

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...