Kad odete u goste podrazumeva se slatka završnica u vidu torte ili kolača i naravno razgovor o pripremi i "maminom čuvenom kuvaru " ovog puta iz 1959.godine . Možda će vam zvučati poznato da tadašnji recepti nemaju mana i da su mere tačno date . Iako prijašnji kuvari nemaju fotografije , već pri čitanju recepata znate da nećete omanuti. Lepo su objašnjeni , tako da se u pečenju kolača oprobavaju početnici i muškarci koji ne peku baš rado kolače. Tajna ovog kolača je u njegovoj vazdušastoj , mekoj kori i sočnim višnjama.
Korišćene šoljice za crnu kafu .
Sastojci :
6 jaja
na vrh noža soli
2 šoljice šećera
4 šoljice brašna tip 400
2 šoljice ulja
1 kesica vanil šećera
2 kašičice praška za pecivo
+
400 gr. višanja
Priprema :
Umutiti 6 belanaca sa malo soli , potom dodati šećer i dalje mutiti . Potom dodavati jedno po jedno žumance uz stalno mućenje. Dodati prosejati brašno sa praškom za pecivom i na kraju ulje. Sipati smesu u pek papirom obložen pleh ( 30 cm ) i po testu ravnomerno rasporediti višnje.
Peći na 175 stepeni 30 -tak minuta.
Malo ohladiti i prevrnuti kolač . Skinuti pek papir, iseći na kocke i pre služenja posuti prah šećerom.
Obozavam ovakve vrste kolaca. Posebno kad su tek peceni, jos topli :)
ОдговориИзбришиdobri stari provjereni recepti.... samo nastavi ! ljubacccc....
ОдговориИзбришиOdlican receptic. Bas ti je lepo uspeo.
ОдговориИзбришиOvakve kolače volim ne samo ja nego i svi koje poznajem i koje sam ikada ponudila kolačem, stari dobro klasici ! Jako slično i ja radim ovakav kolač i najomiljeniji nam je sa višnjama, a ovaj kod tebe mi predobro izgleda !
ОдговориИзбриши