Пређи на главни садржај

Kolač sa višnjama


Kad odete u goste podrazumeva se slatka završnica u vidu torte ili kolača  i naravno razgovor o pripremi i "maminom čuvenom kuvaru " ovog puta iz 1959.godine . Možda će vam zvučati poznato da tadašnji recepti nemaju mana i da su mere tačno date . Iako prijašnji kuvari nemaju  fotografije , već pri čitanju recepata znate da nećete omanuti. Lepo su objašnjeni , tako da se u pečenju kolača oprobavaju početnici i muškarci koji ne peku baš rado kolače.  Tajna ovog kolača je u njegovoj vazdušastoj , mekoj kori i sočnim višnjama.
Korišćene šoljice za crnu kafu .

Sastojci :
6 jaja 
na vrh noža soli 
2 šoljice šećera
4 šoljice brašna tip 400
2 šoljice ulja
1 kesica vanil šećera
2 kašičice praška za pecivo 
+
400 gr. višanja

Priprema :
Umutiti 6 belanaca sa malo soli , potom dodati šećer i dalje mutiti . Potom dodavati  jedno po jedno žumance uz stalno mućenje. Dodati prosejati brašno sa praškom za pecivom i na kraju ulje. Sipati smesu u pek papirom obložen pleh ( 30  cm ) i po testu  ravnomerno rasporediti višnje. 
Peći na 175 stepeni 30 -tak minuta.
Malo ohladiti i prevrnuti kolač . Skinuti pek papir, iseći na kocke i pre služenja posuti prah šećerom.



Коментари

  1. Obozavam ovakve vrste kolaca. Posebno kad su tek peceni, jos topli :)

    ОдговориИзбриши
  2. dobri stari provjereni recepti.... samo nastavi ! ljubacccc....

    ОдговориИзбриши
  3. Ovakve kolače volim ne samo ja nego i svi koje poznajem i koje sam ikada ponudila kolačem, stari dobro klasici ! Jako slično i ja radim ovakav kolač i najomiljeniji nam je sa višnjama, a ovaj kod tebe mi predobro izgleda !

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu