Пређи на главни садржај

FBI rukavice : ukus života kod Suze

FBI rukavice , mesec maj -  jun kod pekarice Suzyce Taste of life.
Suzyca je bloger novijeg datuma . Njen blog obiluje tradicionalnim receptima do svetskih prilagodjenih  našem području. Čitajući njen blog susrećete se sa čitavom lepezom recepata za hleb , peciva , pogača , zatim čuvenih narodnih kolača , a što mene posebno oduševljava je zbirka posnih recepata kako za predjelo, glavno jelo i kolače. Suzyca i sama predlaže posne menije koje možete poslužiti na slavama.
Listu recepata možete videti ovde .
Postala je saradnik Bakine riznice  od četvrtog broja , a PDF izdanje možete prelistati i preuzeti ovde.
Kad je njen blog izglasan , već sam imala u glavi par recepata koji su čekali na isprobavanje i tokom ova dva meseca sam isprobala :
recept za Mafine sa tikvicama  - za sve obožavaoce tikvica kao što sam ja.
Padejske kifle - probajte pod obavezno ...

Prženija - ukus detinjstva . Vratilo mi je sećanje na moju baku kako sprema tradicionalni doručak u selu . Uz vruću pogaču, krišku sira  i šolju mleka u mojoj omiljenoj plavo beloj šolji ...
 Posni kolač od višanja - nisam usitnila višnje. Ostavila sam ih cele da kolač bude dekorativniji. Niko nije primetio da je postan. Jedan od najboljih posnih kolača koje sam probala .
i na kraju posne žerbo kocke gde je Suzyca olakšala način pripreme ovog kolača , tako da u roku od sat vremena eventualno sat i po imate punu tacnu mirisnih kolača . Slažem se sa Suzycom da je čokolada suvišna . Izostavila sam šećer u filu , jer je marmelada već dovoljno slatka . Naizmenični slojevi marmelade , oraha i prhkih kora čine ovaj kolač posebnim. 
U životu ste sigurno probali neka jela ili kolače čiji vam ukus ostaje u sećanju godinama. Takav je i Suzycin blog sa proverenim, tačnim  receptima sa instrukcijama , koji omogućavaju i početnicima da naprave iste takve delicije kući. Život čine sitne stvari , a ako nekom želite  ulepšati život domaćom hranom njen blog je pravi izbor. Ostavićete utisak vrsne domaćice i u  svakom slučaju će vas pitati za recept ...

Коментари

  1. Super recepte si odabrala kod Suzane, i ja sam uživala istražujući njezin blog. Muffini sa tikvicama su mi bili na listi, ali ih nisam stigla napraviti što ću svakako ispraviti, kod tebe mi super izgledaju kao i sve ostalo što si isprobala i prezentirala !

    ОдговориИзбриши
  2. Super ti je sve i slažem se s tobom u vezi Suzaninog bloga

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...