Beze šljivopita


za ljubitelje bezea...

Sastojci :
200 gr. margarina ili putera
5 kašika šećera
4 jaja
150 gr. brašna tip 400
70 gr. gustina
50 gr. kakao praha
1 prašak za pecivo
sok jednog limuna

+
750 gr. očišćenih, prepolovljenih  šljiva
+
10 belanaca 
10 kašika šećera
10 kašika hladne vode
sok pola limuna

Priprema :
Umutiti penasto margarin ( putar ) sa šećerom. Dodati jedno po jedno  jaje uz stalno mućenje. Prosejati brašno sa praškom za pecivo, gustinom i kakaoom i dodati prethodnoj smesi. Na kraju dodati limunov sok i sve sjediniti. 
Obložiti pek papirom okrugli pleh prečnika 32 cm i rasporediti testo . Preko testa slagati polovine šljiva. 
Peći na 200 stepeni 35 do 37 minuta.
Umutiti penasto belanca sa prstohvatom soli. Dodati šećer i hladnu vodu i mutiti dalje 10- tak minuta dok se šećer ne "istopi" i belanca ne udvostruče svoj volumen. Na kraju dodati limunov sok. 
Izvaditi iz pećnice skoro pečen kolač i rasporediti umućena belanca po njemu.
Peći još 5 do 7 minuta na 220 stepeni.
Kad je kolač pečen , ostaviti sat vremena da se ohladi . Šljive i beze otpuštaju sok , tako da je kora sočna i kolač se topi u ustima.

Verzija za štampu 




Коментари

Постави коментар