Пређи на главни садржај

Beze šljivopita


za ljubitelje bezea...

Sastojci :
200 gr. margarina ili putera
5 kašika šećera
4 jaja
150 gr. brašna tip 400
70 gr. gustina
50 gr. kakao praha
1 prašak za pecivo
sok jednog limuna

+
750 gr. očišćenih, prepolovljenih  šljiva
+
10 belanaca 
10 kašika šećera
10 kašika hladne vode
sok pola limuna

Priprema :
Umutiti penasto margarin ( putar ) sa šećerom. Dodati jedno po jedno  jaje uz stalno mućenje. Prosejati brašno sa praškom za pecivo, gustinom i kakaoom i dodati prethodnoj smesi. Na kraju dodati limunov sok i sve sjediniti. 
Obložiti pek papirom okrugli pleh prečnika 32 cm i rasporediti testo . Preko testa slagati polovine šljiva. 
Peći na 200 stepeni 35 do 37 minuta.
Umutiti penasto belanca sa prstohvatom soli. Dodati šećer i hladnu vodu i mutiti dalje 10- tak minuta dok se šećer ne "istopi" i belanca ne udvostruče svoj volumen. Na kraju dodati limunov sok. 
Izvaditi iz pećnice skoro pečen kolač i rasporediti umućena belanca po njemu.
Peći još 5 do 7 minuta na 220 stepeni.
Kad je kolač pečen , ostaviti sat vremena da se ohladi . Šljive i beze otpuštaju sok , tako da je kora sočna i kolač se topi u ustima.

Verzija za štampu 




Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu