Пређи на главни садржај

Fine kiflice sa marmeladom


pravljeno za današnju Blogerijadu koja je održana na Adi. Iako je početak dana bio kišan tj. sa pljuskovima Milkicina ( Mimi's Kingdom ) pozitivna energija je rasterala sve oblake . Uživale smo u lepom danu i spremljenim delicijama  . Drago mi je da sam upoznala nove blogere  i videla već poznata lica . Facit dana :  Devojke , hvala na druženju . Bogatija sam za par prijatelja i recepata , a to je suština ovakvih druženja . Mogu samo reći - sreća prati hrabre :D 

Sastojci  :
1 kg brašna tip 500
40 gr. svežeg kvasca
360 ml mlake vode
100 gr. šećera
pola kašičice soli
100 ml ulja
2 jaja

+
150- 200 gr. marmelade po želji ( kajsija , šipak ili mešana )

Priprema : 
Prosejati brašno i posoliti . Rastopiti kvasac u mlakoj vodi sa šećerom i preliti preko brašna . Dodati ulje i jaja i zamesiti testo . Ostaviti na toplom mestu da se diže pola sata i potom razmesiti na brašnjavoj podlozi . Podeliti na četiri jufke . Svaku rastanjiti oklagijom i iseći na 12 trouglova . Na svaki trougao staviti po kašičicu marmelade i uviti u kiflu . Stavljati u pek papirom obložen pleh . Ostaviti da miruje 15 do 20 minuta i potom peći na 200 stepeni 15 do 17 minuta . 
Pečene kiflice premazati margarinom ili putrom .
Pred služenje posuti prah šećerom.




Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...