Пређи на главни садржај

Naj torte 2014


Razmišljala sam da li uopšte da objavljujem ovaj post . Moj entuzijazam od prošle godine je splasnuo i moram priznati ove godine je manifestacija bila blago razočaravajuća , iako je najavljivana kao jubilej  25 godina održavanja manifestacije u organizaciji Večernjih novosti sa posebnim iznenadjenjima. Doduše bilo ih je,  kao i propusta ... ja nisam zatvarala usta nedelju dana. 

1. Prijava za Naj torte 
Kao i svake godine prijave počinju od kraja septembra do početka novembra . Manifestacija se održava svake godine oko 9 ili 10 u mesecu . Za prijavu je uvek potrebno : ime , prezime , adresa , mesto , broj telefona da bi prijava bila kompletna. Možete se prijaviti kao fizičko lice ili poslastičar koji ima registrovanu firmu. Podaci se ne prosledjuju trećim licima . 
Možete se prijaviti svake godine na broj telefona : 011 - 30 - 28 - 162  i kontakt osoba je Divna . 

2. Spisak 
ove godine mom pozivu se odazvalo 47 učesnika . Hvala svima koji su se odazvali akciji i podržali je. Hvala na ukazanom poverenju . Spiskove sam predavala ceo oktobar , čak sam i slala poštom .  Objavljivala sam uvek rokove do kojih se mogu prijaviti budući učesnici . Kako to biva , puštene su neke glasine da sam kasno predala spisak  pa zato nisu stigla na vreme pisma obaveštenja. Mogu samo demantovati . Došlo je verovatno do nesporazuma . 2. novembra sam predala konačni spisak učesnika ( a to je u stvari skoro isti spisak ) , jer su mi dve otkazale dolazak zbog zdr. problema , a dve se prijavile veče pre toga. Dve poslednje sam obavestila preko poruke , jer je za pismo obaveštenja bilo kasno. 

3. Pismo obaveštenja 
nije bilo dovoljno jasno . Ako pogledate sliku piše da manifestacija traje od 9 do 16h. Predaja torti u suštini je od 10 do 12 h . ove godine je trajala do pola jedan zbog većeg broja učesnika.  Manifestacija je završena u 14 h , tako da svi koji su došli oko 16 h su zatekli prazne stolove. 


4. Predaja i prijem torti 
Predaja torti je bila u gore naznačenom vremenu. Predavali smo torte i štampani recept. 
Mislim da se mora nešto promeniti nešto po ovom pitanju . Da se moraju odrediti stolovi za predaju lakih torti od kilogram do 3 kilograma. i težih od 3 do 9 kg , a preko da uopšte ne čekaju na red. 
Primer : devojčici ispred mene umalo nije pala torta . U guranju joj je pukla tacna i u poslednjem momentu je predata na prijemu uz prepucavanje sa drugim ženama. 
Pri predaji žene sa težim tortama nemaju šansu da dodju na red i tako čekaju po dvadesetak minuta. 

5. Improvizacija ? 
Prošle godine je bila bolja manifestacija  , moram priznati . Bio je mali kulturno - umetnički program i učesnice su zabavljali animatori . Otišla sam sa manifestacije nadahnuta učinjenim i svojim učešćem. 
Ove godine se manifestacija vodila sama od sebe . Nije bilo  horova . Voditelj je definitivno falio da vodi manifestaciju ovih srazmera . Žiri je probao torte , ali nije bilo povratnih informacija na primer pitanja u vezi ukusa ili primer vizuelni utisak. Ja verujem da bi to intresovalo sve učesnike i posetioce koji su se zatekli tu .  
Iako se znalo da će doći 330 učesnika nisu angažovani redari . Ako se saberu još i članovi porodica i posetioci , možete zamisliti gužvu u malom holu Delte.  Torte su bile ogradjene žutom trakom , ali to po meni nije bilo dovoljno.  Pogotovu posetioci kad misle da je nešto besplatno , po mom predjašnjem iskustvu , jure kao muve bez glave . 


6. Torte 
Ove godine su bile bolje i kreativnije od prošle . Ja nisam mogla verovati šta je sve moguće uraditi fondanom. Neke od njih... 





















7. Domaće ili kupljene torte 
Bilo je i jednih i drugih . Nekim udruženjima je naloženo da kupe , kao što se to nalaže u vrtićima gde ne možete odneti domaću tortu. Ostalima organizator je ukazao poverenje da ćemo napraviti tehnički ispravne torte i mi smo to poverenje opravdali. Ja lično nemam ništa protiv kupovnih na ovim manifestacijama , jer sam vidjala tinejdžere koji odvajaju od svog džeparca da bi kupili tortu deci bez roditeljskog staranja. Te torte ne ulaze u takmičenje , ali obraduju mališane u domovima . 

7.  Bojkot ? 
Od nekih učesnica sam čula da su neka udruženja prošle godine bojkotovala ovu manifestaciju iz nekih razloga. Čini mi se da su ove godine manifestacija i žiri bojkotovali učesnice koje su doprinele da ova akcija bude uspešnija od svih prethodnih godina. 

Samo glasanje me je podsetilo na priču popa koji je na satiričan način prikazao vernike u vreme tranzicije i sa čime se sreće kad krene na liturgiju   . 
Kada ulazi u dvorište pozdravlja narod : "Dobro jutro , ljudi ! "
Kada ulazi u portu na vratima ga dočekuju ljudi skromnog izgleda , blago pogureni . Njih pozdravlja : " Dobro jutro , gospodo !"
Kod oltara se gura nekolicina ljudi  valjda da bi bili bliži Bogu , obučeni po poslednjoj modi i onemogućavaju prolaz svešteniku . Njih pozdravlja ovim pozdravom : " Dobro jutro , drugovi ! "

Tako je otprilike proteklo i ovo glasanje . 
Meni nerazumljiv redosled torti . Primer Frozen broj 120 je završila na 19 mestu , Starac i divovi broj 97 tek na 15 ( a meni je bila u top 5 ). 

Proglašenje pobednika je tek napravilo čitav haos . 
Bezizražajna  torta sa  nabacanim sakralnim elementima bez ikakve prouke  je trebala da predstavi odlazak svetog Save na Hilandar . Neki su komentarisali da je promašena tema . Meni jeste u duplom smislu .  Torta ima istorijskih grešaka kao primer predstavljanje Hilandara u obliku zamka , zatim nepoznavanje imena zadužbine srpskog dela zadužbine svetog Save i pogrešno napisano u državi gde je zvanično pismo ćirilica , iako net obiluje primerima staroslovenskog - starosrbskog pisma .  Ova torta je mogla biti rešena drugačije sa manje elemenata primer vinova loza , verna ikona svetog Save odštampana na 3 D štampaču i drugih obeležja Svete gore . Net obiluje informacijama i ova mogućnost nije iskorišćena. Početna misao nije realizovana do kraja .... 
Pobednica je proglašena na osnovu svog dugogodišnjeg humanitarnog rada , a greške su jednostavno previdjene . Tako je žiri doveo sam sebe u apsurd . Umetnica je glasala za kič , kuvar za 60 % jestivu tortu , a urednika su više zanimale druge torte od ove. 


Ja nisam pobornik ovakvih stvari , ali ko voli ima primera bolje rešenih ideja na ovogodišnjim Naj tortama ..


8. Pravila 
Ove godine je manifestacija pokazala svoje nedostatke. 
Trebalo bi uvesti pravilo da torta bude barem 85 % jestiva , da ne bude stolarskih radova i maketa . 
Obeležiti stolove sa nazivom domova kojima će kasnije biti prosledjene torte. U suštini svaka učesnica bi volela da zna gde je otišla njena torta. Svetao primer je sajt doma u Sremčici koji ažurira svoju stranicu. 
Da učesnici manifestacije kao i vaspitači i štićenici doma imaju akreditacije i da primer učesnice nose bedževe odredjenog udruženja kao znak raspoznavanja. 

9 . Izdavanje knjižice recepata 
Još se ne zna datum , ali kad saznam javiću. Mada ako se ništa ne desi na ovom planu , možemo se organizovati , prikupiti recepte i objaviti u PDF formatu. 

Dragi čitaoče , ako ste pročitali sve ove stavke i stigli dovde , zahvaljujem se na strpljenju . 
I pored ovih propusta i peripetija posle manifestacije , ja se i dalje osećam kao pobednik jer znam da su moje dve torte usrećile oko 20-tak mališana bez roditeljskog staranja. Zahvaljujući Kristininim savetima odvažila sam se u pravljenju fondana i zahvaljujem se savetu ostalih učesnica pomoću koji taj isti nije pao kao prošle godine. Družila sam se sa blogerkama koje su se rado odazvale akciji i učesnicama manifestacije. 

Ova kritika manifestacije  je dobronamerna . 
Obično kažu da je pametan prihvati i trudi se da greške ispravi , a budala se naljuti . 

Nastavak sledi ...

Коментари

  1. Bravo Sanja ! Sve sam pročitala i jako lijepo si napisala ovaj osvrt na manifestaciju oko koje si se angažirala gdje si sudjelovala sa dvije torte i čestitam ti što si na taj način usrećila djecu kojoj to puno znači, i trebaš se osjećati kao pobjednik, čestitam !!

    ОдговориИзбриши
  2. Sanja, pratila sam nešto od onoga što si objavljivala na FB, ali mi je tek ovaj post dao pravu sliku događaja. Meni se većina torti na slikama ne dopada, pogotovo pobednička koja mi je ružna. Ljudi su zaboravili na izreku "malo je mnogo", pa je po mom ukusu većina torti pretrpana figuricama od fondana, a boje ujedaju za oči. Ako ćemo pravo, torta koliko god treba da je ukusna deci kojoj je namenjena, treba i da ih vizuelno edukuje da najšarenije i najiskićenije ne znači da je najlepše!
    Tebi sve čestitke što si učestvovala i obradovala mališane svojim tortama, što je i cilj cele manifestacije <3

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...