Patin 15 : Vladičin hleb


Patin 15 , tema Vladičin hleb .

Zaokružila sam mere suvog voća i badema. Višak ne može da škodi.

Sastojci :
150 gr. putra ili margarina
150 gr. šećera
1 kesica vanil šećera
5 jaja sobne temperature
190 gr. brašna tip 400 oštro 
1 kašičica praška za pecivo
sok jednog limuna
50 gr. suvog grožđa
50 gr. seckanih badema
50 gr. suvih , seckanih kajsija
+
50 gr. listića badema 

Priprema :
Umutiti penasto puter ili margarin sa šećerom i vanil šećerom . Dodavati jedno po jedno žumance uz stalno mućenje i na kraju prosejano brašno sa praškom za pecivo i limunov sok. Ovu smesu lagano sjediniti  sa umućenim belancima. Na kraju dodati seckani badem , suvo groždje i suve kajsije.
Podmazati kalup za srneća ledja dimanzija 10 x 37 i po sredini posuti listiće badema. Sipati smesu u podmazan kalup i peći 45 minuta na 175 stepeni uz pokrivanje alu folijom po potrebi.
Ostaviti da se ohladi pola sata u kalupu i potom ga istresti . 
Posuti šećerom u prahu i poslužiti .

Utisci : težina pripeme - laka , od sastojaka koji vam se nadju uvek u kući.
Naša ocena od 1 do 5 - 4 minus.  Sledila sam recept i ostavila kolač dva dana uvijenog . Kao ljubitelji suvih kolača i kuglofa , obradovao nas je ovakav recept koji se činio fenomenalnim na prvo čitanje,
Medjutim, posle dva dana ovaj kolač je bio samo suv . Iako sam stavila kvalitetne sastojke , potonuli su pod suvoćom testa. Pomagalo je samo umakanje u 300 ml kafe. Posle sedmonedeljnog posta kolač je bio blago razočaravajuć. 
Tako da vam preporučujem da ga servirate isti dan kad ga pripremate . Po meni ovde fali dobrih 40 gr. putra ili margarina kao nosioca ukusa i da sačuva vlažnost kolača. Verujem da je bio sočan prvog dana pripreme i napravila sam grešku što ga nisam probala odmah . Bio je sladak i vizuelno je mamio , ali je nešto falilo - možda dve kašike ruma , pola kašičice cimeta . Nedostajala je harmonija sastojaka.





Коментари

  1. Odlično izgleda...kod mene je bila mešavina suvog voća, suvih kajsija, urmi, smokava i mi smo oduševljeni sa ukusom i mekoćom kolača.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. da, ali vi ste ga jeli isti dan , a mi nakon dva. Velika razlika . Stvar ukusa.

      Избриши
  2. Da i mi smo jeli isti dan i nije dočekao da se proba slijedeći a očekivala sam od ovog kolača da sadrži svježinu ali kako vidim po tebi i nije

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. mislim da nije dobra srazmera sastojaka za duže držanje. Kuglof, primer, što duže stoji bolji je , ali je bogat i sastojcima i ukusom. Ne kažem da je kolač loš, samo da ne može da stoji. Ostavi ga dva dana , pa ćeš razumeti šta govorim. :*

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Jaretina iz pekača

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Uštipci sa Snickers čokoladicama