Пређи на главни садржај

Patin 15 : Vladičin hleb


Patin 15 , tema Vladičin hleb .

Zaokružila sam mere suvog voća i badema. Višak ne može da škodi.

Sastojci :
150 gr. putra ili margarina
150 gr. šećera
1 kesica vanil šećera
5 jaja sobne temperature
190 gr. brašna tip 400 oštro 
1 kašičica praška za pecivo
sok jednog limuna
50 gr. suvog grožđa
50 gr. seckanih badema
50 gr. suvih , seckanih kajsija
+
50 gr. listića badema 

Priprema :
Umutiti penasto puter ili margarin sa šećerom i vanil šećerom . Dodavati jedno po jedno žumance uz stalno mućenje i na kraju prosejano brašno sa praškom za pecivo i limunov sok. Ovu smesu lagano sjediniti  sa umućenim belancima. Na kraju dodati seckani badem , suvo groždje i suve kajsije.
Podmazati kalup za srneća ledja dimanzija 10 x 37 i po sredini posuti listiće badema. Sipati smesu u podmazan kalup i peći 45 minuta na 175 stepeni uz pokrivanje alu folijom po potrebi.
Ostaviti da se ohladi pola sata u kalupu i potom ga istresti . 
Posuti šećerom u prahu i poslužiti .

Utisci : težina pripeme - laka , od sastojaka koji vam se nadju uvek u kući.
Naša ocena od 1 do 5 - 4 minus.  Sledila sam recept i ostavila kolač dva dana uvijenog . Kao ljubitelji suvih kolača i kuglofa , obradovao nas je ovakav recept koji se činio fenomenalnim na prvo čitanje,
Medjutim, posle dva dana ovaj kolač je bio samo suv . Iako sam stavila kvalitetne sastojke , potonuli su pod suvoćom testa. Pomagalo je samo umakanje u 300 ml kafe. Posle sedmonedeljnog posta kolač je bio blago razočaravajuć. 
Tako da vam preporučujem da ga servirate isti dan kad ga pripremate . Po meni ovde fali dobrih 40 gr. putra ili margarina kao nosioca ukusa i da sačuva vlažnost kolača. Verujem da je bio sočan prvog dana pripreme i napravila sam grešku što ga nisam probala odmah . Bio je sladak i vizuelno je mamio , ali je nešto falilo - možda dve kašike ruma , pola kašičice cimeta . Nedostajala je harmonija sastojaka.





Коментари

  1. Odlično izgleda...kod mene je bila mešavina suvog voća, suvih kajsija, urmi, smokava i mi smo oduševljeni sa ukusom i mekoćom kolača.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. da, ali vi ste ga jeli isti dan , a mi nakon dva. Velika razlika . Stvar ukusa.

      Избриши
  2. Da i mi smo jeli isti dan i nije dočekao da se proba slijedeći a očekivala sam od ovog kolača da sadrži svježinu ali kako vidim po tebi i nije

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. mislim da nije dobra srazmera sastojaka za duže držanje. Kuglof, primer, što duže stoji bolji je , ali je bogat i sastojcima i ukusom. Ne kažem da je kolač loš, samo da ne može da stoji. Ostavi ga dva dana , pa ćeš razumeti šta govorim. :*

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu