Пређи на главни садржај

Posna pizza sa spanaćem


Ajme , koliko nas je ! Tema spanać , domaćica Snežana .
Ovu pizzu često pravim u vreme posta , sa manjim ili većim varijacijama. Ko ne koristi posni sir može ga izostaviti.

Sastojci za testo : 
300 gr. brašna 
pola kašičice soli
20 gr. svežeg kvasca
150 ml mlake vode
50 ml ulja

+
100 ml  kečapa
250 - 300 gr. opranog, iseckanog spanaća
300 gr. očišćene , iseckane paprike
100 gr. crnog luka
1 kašičica karija 
pola kašičice soli
kašičica oregana
185 gr. tunjevine 
30 gr. susama
100 gr. posnog sira 

Priprema :
Prosejati brašno i posoliti i dodati ulje . Rastopiti kvasac u mlakoj vodi i sjediniti sa prethodnim , zamesiti glatko testo. Razviti tanko na brašnjavoj podlozi i staviti u podmazan pleh prečnika 32 cm. 
Namazati testo kečapom . 
Propržiti susam u tiganju ( bez ulja ) i ohladiti . 
Propržiti crni luk sa 50 ml ulja , potom dodati kari , paprike i pržiti uz mešanje još desetak minuta. Potom dodati spanać i oregano , dinstati još dva- tri minuta , poklopiti i skloniti sa vatre. Ohladiti . Ocediti od suvišne tečnosti ( ako ima ) i  rasporediti po testu . Potom rasporediti tunjevinu , posuti susamom i narendati posni sir. 
Peći na 200 stepeni 25 do 30 minuta . 



Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu