Пређи на главни садржај

Slatki bezglutenski hleb


za lakši oblik osetljivosti na gluten . Pri kupovini šećera, kvasca i suvog groždja proveriti alergo info - bez glutena. Za obolele od celijakije - koristite sladilo koje uvek koristite , šećer u kocki zamenite orašastim plodovima , koristite himalajsku so, a suvo groždje (ako niste sigurni) izostavite . Mene je obradovala informacija da je pre otprilike mesec dana izglasan zakon kojim se obavezuju proizvodjači da deklarišu svoje proizvode i da navedu moguće alergene u proizvodima. Time se olakšava život preosetljivima na gluten i veći je izbor namirnica i njihova dostupnost .

Sastojci :
500 gr. belog pirinčanog brašna
20 gr. kvasca
300 ml mlake vode
2 kašičice šećera
prstohvat soli
4 kašike kokosovog ulja
100 gr. mlevenih badema
100 gr. suvog groždja
2 oljuštene, pečene jabuke
+
50 gr. šećera u kocki

Priprema :
Šakom napraviti udubljenje u pirinčanom brašnu i posoliti krajeve.Rastopiti kvasac sa šećerom u mlakoj vodi i sipati u pirinčano brašno . Dodati mlevene bademe i kokosovo ulje i zamesiti glatko testo. Na kraju dodati iseckane pečene jabuke i suvo groždje. Ostaviti testo da miruje na toplom mestu. Obložiti pek papirom četvrtani kalup i rasporediti testo. Isitniti nožem šećer u kocki i posuti po testu . Peći na 200 stepeni 60 minuta . Pečeni hleb ohladiti i seći na kriške.


Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...