Пређи на главни садржај

Slatki bezglutenski hleb


za lakši oblik osetljivosti na gluten . Pri kupovini šećera, kvasca i suvog groždja proveriti alergo info - bez glutena. Za obolele od celijakije - koristite sladilo koje uvek koristite , šećer u kocki zamenite orašastim plodovima , koristite himalajsku so, a suvo groždje (ako niste sigurni) izostavite . Mene je obradovala informacija da je pre otprilike mesec dana izglasan zakon kojim se obavezuju proizvodjači da deklarišu svoje proizvode i da navedu moguće alergene u proizvodima. Time se olakšava život preosetljivima na gluten i veći je izbor namirnica i njihova dostupnost .

Sastojci :
500 gr. belog pirinčanog brašna
20 gr. kvasca
300 ml mlake vode
2 kašičice šećera
prstohvat soli
4 kašike kokosovog ulja
100 gr. mlevenih badema
100 gr. suvog groždja
2 oljuštene, pečene jabuke
+
50 gr. šećera u kocki

Priprema :
Šakom napraviti udubljenje u pirinčanom brašnu i posoliti krajeve.Rastopiti kvasac sa šećerom u mlakoj vodi i sipati u pirinčano brašno . Dodati mlevene bademe i kokosovo ulje i zamesiti glatko testo. Na kraju dodati iseckane pečene jabuke i suvo groždje. Ostaviti testo da miruje na toplom mestu. Obložiti pek papirom četvrtani kalup i rasporediti testo. Isitniti nožem šećer u kocki i posuti po testu . Peći na 200 stepeni 60 minuta . Pečeni hleb ohladiti i seći na kriške.


Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu