Пређи на главни садржај

Upgrade : Torta od 8 jaja sa sirom i jagodama


Mesec maj , tema " Domaćice meseca " poslastice sa jagodama . Sve delicije su bile namenjene deci i osobama sa posebnim potrebama u Veterniku.
Ja sam se odlučila za moj već provereni  recept biskvita koji je već objavljen na blogu , doradila i prilagodila temi .
Ova varijanta je sa marcipanom i bademima .

Sastojci za koru : 
8 jaja
210 gr. šećera 
200 gr. marcipana 
100 gr. mlevenih badema 
10 kašika brašna 
1 prašak za pecivo

Sastojci za fil : 
500 gr. neutralnog sirnog namaza
100 gr. šećera u prahu
300 ml slatke pavlake 
300 gr. opranih , iseckanih jagoda 
5- 6 čokoladica Kidy sa ukusom jagode ili 100 gr. čokolade od jagode po izboru

Beze :
4 belanca
6 kašika šećera
60 gr. šećernih srca 

Preliv :
150 - 200 gr. jagoda isecenih na ploske 
1 crveni preliv za torte
200 ml vode 
2 kašike šećera

za ukrašavanje :
200 ml slatke pavlake 
100 gr. prženih  listica badema

Priprema : 
Umutiti penasto 8 jaja, potom dodati šećer i dalje mutiti dok masa ne " pobeli ". Potom dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i na kraju rendani marcipan i mlevene bademe. Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 cm i peći 40 - tak minuta na 175 stepeni . Pečeni biskvit ohladiti i preseći dva puta . 
Umutiti 4 belanca sa 6 kašika šećera i naneti špricem u vidu pusica na gornju trećinu kore . Posuti šećernim srcima i zapeći na 200 stepeni 5 do 7 minuta. Potpuno ohladiti. 
Fil : Umutiti slatku pavlaku , dodati sirni namaz , šećer u prahu , iseckane jagode i iseckane čokoladice i time filovati kore.
Poredjati ploške jagode po torti izmedju zapečenih pusica  i preliti prelivom za torte spremljenom po uputstvu.
Okolo premazati tortu umućenom slatkom pavlakom i  ravnomerno "zalepiti " listiće badema .
Ostaviti da odstoji preko noći.

Ovom tortom sam osvojila treće mesto i vaučer za kupovinu knjiga u vrednosti od 5000 dinara izdavačke kuće " Prometej" . 
Na kraju je organizovana izvlačenje  u organizaciji kompanije " Zepter " i ja sam dobila kao treća regenerator za kosu . Ja baš nemam sreće u nagradnim igrama , ali eto ... juče me je htelo . 
Zahvaljujem se ovim putem " Prometeju " i " Zepteru " 
U junu će biti slana tema , pa ko želi da učestvuje može se prijaviti Tatjani Dobanovački na 063 570 482. 

Prvu verziju ove torte sa lešnicima i tropskim voćem možete pogledati ovde.



          

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...