Пређи на главни садржај

Upgrade : Torta od 8 jaja sa sirom i jagodama


Mesec maj , tema " Domaćice meseca " poslastice sa jagodama . Sve delicije su bile namenjene deci i osobama sa posebnim potrebama u Veterniku.
Ja sam se odlučila za moj već provereni  recept biskvita koji je već objavljen na blogu , doradila i prilagodila temi .
Ova varijanta je sa marcipanom i bademima .

Sastojci za koru : 
8 jaja
210 gr. šećera 
200 gr. marcipana 
100 gr. mlevenih badema 
10 kašika brašna 
1 prašak za pecivo

Sastojci za fil : 
500 gr. neutralnog sirnog namaza
100 gr. šećera u prahu
300 ml slatke pavlake 
300 gr. opranih , iseckanih jagoda 
5- 6 čokoladica Kidy sa ukusom jagode ili 100 gr. čokolade od jagode po izboru

Beze :
4 belanca
6 kašika šećera
60 gr. šećernih srca 

Preliv :
150 - 200 gr. jagoda isecenih na ploske 
1 crveni preliv za torte
200 ml vode 
2 kašike šećera

za ukrašavanje :
200 ml slatke pavlake 
100 gr. prženih  listica badema

Priprema : 
Umutiti penasto 8 jaja, potom dodati šećer i dalje mutiti dok masa ne " pobeli ". Potom dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i na kraju rendani marcipan i mlevene bademe. Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 cm i peći 40 - tak minuta na 175 stepeni . Pečeni biskvit ohladiti i preseći dva puta . 
Umutiti 4 belanca sa 6 kašika šećera i naneti špricem u vidu pusica na gornju trećinu kore . Posuti šećernim srcima i zapeći na 200 stepeni 5 do 7 minuta. Potpuno ohladiti. 
Fil : Umutiti slatku pavlaku , dodati sirni namaz , šećer u prahu , iseckane jagode i iseckane čokoladice i time filovati kore.
Poredjati ploške jagode po torti izmedju zapečenih pusica  i preliti prelivom za torte spremljenom po uputstvu.
Okolo premazati tortu umućenom slatkom pavlakom i  ravnomerno "zalepiti " listiće badema .
Ostaviti da odstoji preko noći.

Ovom tortom sam osvojila treće mesto i vaučer za kupovinu knjiga u vrednosti od 5000 dinara izdavačke kuće " Prometej" . 
Na kraju je organizovana izvlačenje  u organizaciji kompanije " Zepter " i ja sam dobila kao treća regenerator za kosu . Ja baš nemam sreće u nagradnim igrama , ali eto ... juče me je htelo . 
Zahvaljujem se ovim putem " Prometeju " i " Zepteru " 
U junu će biti slana tema , pa ko želi da učestvuje može se prijaviti Tatjani Dobanovački na 063 570 482. 

Prvu verziju ove torte sa lešnicima i tropskim voćem možete pogledati ovde.



          

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu