Пређи на главни садржај

Keks torta sa jagodama


Ova torta spada u red trendi torti i bila je aktuelna pre 13 - 14 godina . Često smo je pravili i onda je nastalo " zasićenje " . Pre neki dan sam se setila nje jer mi je trebala brza poslastica . Brza priprema od sastojaka koje imate uvek u kući i lakoća kojom se pravi svrstava je u najomiljenije na ovim prostorima. Postoje razne varijante , ali svaka ima istu osnovu : keks , jogurt , pavlaka , šećer i voće po želji. 

Sastojci :
500 gr. keksa pettit beure ili "Avala "
700 gr. kisele pavlake 
200 ml jogurta
250 gr. šećera u prahu 

+
350 gr. jagoda

+
1 kesica crvenog preliva za torte 
2 kašike šećera
250 ml vode 

+
150 ml slatke pavlake 
šećerna srca za ukrašavanje 

Priprema :
1 minut : izlomiti keks . Pomešati kiselu pavlaku , jogurt i šećer u prahu i sjediniti sa keksom .
2 minut : podesiti prsten za tortu na prečnik  26 cm  i sipati smesu i rasporediti . Staviti u frižder.
4 minut : pripremiti preliv za tortu prema uputstvu . Prokuvati vodu sa šećerom i prelivom . Dok prokuva,  očistiti jagode od peteljki , oprati i prepoloviti .
6 minut :  skuvani preliv skloniti sa vatre i ohladiti dva do tri minuta . 
7 minut : izvaditi " koru " od keksa iz friždera i rasporediti polovine jagoda.
9 minut : sipati preliv za tortu preko jagoda i staviti tortu u frižder da želira 20 do 25 minuta.
11 minut : umutiti slatku pavlaku .
29 minut : ako se preliv stegao , skinuti prsten za tortu i ukrasiti umućenom slatkom pavlakom i šećernim srcima. 

Tortu možete odmah poslužiti , ali bolja je kad odstoji dva sata. Jagode možete zameniti sezonskim voćem , a jogurt voćnim jogurtom.




Коментари

  1. Vidim sad, lepe su srcice na vrhu. Ali kasni puno vise puta link vodi u patin, zasto?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. prvo vodi na pocetnu , na poslednji recept . Ali to traje par sekundi. Nije do mene.Mozda zbog veceg broja recepata. Nakupilo se tokom godina.

      Избриши
  2. Svidja mi se kombinacija ukusa u torti, i cestitam sto predlazete svoj recept a ne recep sto ste citali drugde. To najvise volim. Nove ideje.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...