Пређи на главни садржај

Keks torta sa jagodama


Ova torta spada u red trendi torti i bila je aktuelna pre 13 - 14 godina . Često smo je pravili i onda je nastalo " zasićenje " . Pre neki dan sam se setila nje jer mi je trebala brza poslastica . Brza priprema od sastojaka koje imate uvek u kući i lakoća kojom se pravi svrstava je u najomiljenije na ovim prostorima. Postoje razne varijante , ali svaka ima istu osnovu : keks , jogurt , pavlaka , šećer i voće po želji. 

Sastojci :
500 gr. keksa pettit beure ili "Avala "
700 gr. kisele pavlake 
200 ml jogurta
250 gr. šećera u prahu 

+
350 gr. jagoda

+
1 kesica crvenog preliva za torte 
2 kašike šećera
250 ml vode 

+
150 ml slatke pavlake 
šećerna srca za ukrašavanje 

Priprema :
1 minut : izlomiti keks . Pomešati kiselu pavlaku , jogurt i šećer u prahu i sjediniti sa keksom .
2 minut : podesiti prsten za tortu na prečnik  26 cm  i sipati smesu i rasporediti . Staviti u frižder.
4 minut : pripremiti preliv za tortu prema uputstvu . Prokuvati vodu sa šećerom i prelivom . Dok prokuva,  očistiti jagode od peteljki , oprati i prepoloviti .
6 minut :  skuvani preliv skloniti sa vatre i ohladiti dva do tri minuta . 
7 minut : izvaditi " koru " od keksa iz friždera i rasporediti polovine jagoda.
9 minut : sipati preliv za tortu preko jagoda i staviti tortu u frižder da želira 20 do 25 minuta.
11 minut : umutiti slatku pavlaku .
29 minut : ako se preliv stegao , skinuti prsten za tortu i ukrasiti umućenom slatkom pavlakom i šećernim srcima. 

Tortu možete odmah poslužiti , ali bolja je kad odstoji dva sata. Jagode možete zameniti sezonskim voćem , a jogurt voćnim jogurtom.




Коментари

  1. Vidim sad, lepe su srcice na vrhu. Ali kasni puno vise puta link vodi u patin, zasto?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. prvo vodi na pocetnu , na poslednji recept . Ali to traje par sekundi. Nije do mene.Mozda zbog veceg broja recepata. Nakupilo se tokom godina.

      Избриши
  2. Svidja mi se kombinacija ukusa u torti, i cestitam sto predlazete svoj recept a ne recep sto ste citali drugde. To najvise volim. Nove ideje.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu