Ajme - Jesenji kolač sa dunjama


Ajme , koliko nas je ! Mesec oktobar , domaćica Kristina i tema dunje .

Sastojci za koru :
150 gr. brašna tip 400
150 gr. šećera
1 prašak za pecivo
100 ml jogurta
100 ml ulja
2 jaja

Sastojci za sipkavo testo:
125 gr. putra ili margarina
100 gr. šećera u prahu
250 gr. brašna tip 400
4 kašike hladne vode

Fil : 
900 gr. rendanih dunja
3 kašike šećera
100 ml vode
1 kašika meda
3 kašike griza
100 gr. suvog groždja
1 kašičica cimeta

Mrvice :
80 gr. putra ili margarina
80 gr. šećera
120 gr. brašna tip 400

Beze :
4 belanca
4 kašike šećera u prahu
4 kašike hladne vode

+ 3 kašike marmelade od kajsija ili mešane

Priprema :
Zamesiti glako testo od sastojaka za sipkavo testo i ostaviti pola sata , zamotano u foliji , u frižderu.
Kora :  prosejati brašno sa praškom za pecivo , dodati šećer , ulje i jogurt uz stalno mešanje da ne nastanu grudvice . Na kraju sjediniti sa jajima i sipati u ,obložen pek papirom , četvrtani pleh dimenzija 25 x 40 cm i peći na 200 stepeni 18 minuta. Skinuti pek papir i ohladiti . 
Izvaditi sipkavo testo iz friždera , malo pobrašniti  i staviti na pek papir. Razvući testo oklagijom i staviti u četvrtani pleh 25 x 40 cm. Peći 15 minuta na 200 stepeni . Pečeno testo namazati sa tri kašike marmelade ( kajsija ili mešana ) i staviti prethodno ispečenu koru. Namazati fil od dunja . 
Fil : prokuvati vodu sa šećerom i medom , dodati dunje i kuvati oko 20 minuta dok ne omekšaju. Potom dodati griz i kuvati dok se ne zgusne . Skloniti sa vatre , malo ohladiti i dodati suvo groždje i cimet. 
Mrvice : zamesiti glatko  testo od sastojaka i izmrviti rukama. Rasporediti po filu ukoso , ostavljajući 5 cm prostora . Zapeći 10 minuta na 200 stepeni gornji grejač. Izvaditi kolač i naneti beze masu.
Beze : umutiti penasto belanca sa malo soli, dodati prah šećer i mutiti dok sneg ne postane čvrst. Dodati hladnu vodu i mutiti dok belanca ne udvostruče svoj volumen. Poslastičarskim špricem naneti beze masu na prazne prostore izmedju mrvica.  Zapeći 5 do 7 minuta na 200 stepeni gornji grejač.
Ostaviti kolač preko noći da se ohladi i potom seći na željene komade - kriške , kocke ... po želji. 






Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Jaretina iz pekača

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Uštipci sa Snickers čokoladicama