Пређи на главни садржај

Ajme - Posni medenjaci od batata ( slatkog krompira )


Ajme , koliko nas je ! Domaćica Gvozdena , blog " U mom loncu ".
Tema batat - slatki krompir.
Prekjuče je počeo post , pa nisam baš puno razmišljala šta ću praviti . Obožavam medenjake , miris cimeta , karanfilića ...

Sastojci :
600 gr. oljuštenog , skuvanog  batata
300 gr. meda
300 gr. brašna tip 400
1 prašak za pecivo
na vrh noža soli
400 gr. mlevenog badema
100 gr. iseckanog badema
100 gr. oranžata
15 gr. mešavine začina za medenjake

plus

200 g. šećera
100 gr. kandiranih višanja

Priprema :
Brašno prosejati sa praškom za pecivo , dodati oranžat , na vrh noža soli, mešavinu začina za medenjake , mlevene i seckane bademe i izmešati . Skuvani batat protisnuti kroz presu  i zajedno sa medom dodati prethodnoj smesi i zamesiti glatko testo . Ostaviti preko noći da odstoji ( 12 h ).
Podmazati pleh margarinom ili staviti pek papir i od testa oblikovati kuglice . U svakoj kuglici krajem varjače napraviti udubljenje .
Peći na 200 C 20 minuta.
Šećer u prahu pomešati sa 4 do 5 kašika vode i time preliti medenjake i ukrasiti kandiranim višnjama.












Коментари

  1. Анониман12/01/2016 8:43 AM

    Super recept . I ovaj i mnogo lepih novih ideja sa batatom

    ОдговориИзбриши
  2. Izvinjavam se Sanja, ne znam kako i čijom krivicom, ali ovaj recept nije stigao na moju adresu. Zorica Pavlović mi je pomogla da pronadjem Vaš blog i recept.
    Dopuniću objavu uz izvinjenje. Radovala sam se svakom receptu, kao malo dete, po deset puta dnevno *virila* da li ima novih recepata.
    Ovo je divan posan recept,pogotovu sada u vreme posta
    Hvala puno. Nadam se da ćete prihvatiti moje izvinjenje

    ОдговориИзбриши
  3. Isprobala sam recept i odlično je ispao :)

    ОдговориИзбриши
  4. Odlično izgledaju! Super recept! :)

    ОдговориИзбриши
  5. nice article great post comment information thanks for sharing.
    ดูหนัง

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu