Пређи на главни садржај

Jogurt hleb sa maslinama


brzo se pravi, meeeeeek " kao duša " , a ukus " ubiiiija" . Kada je pekara " HiK "daleko :D

Sastojci :
400 gr. brašna
3 jaja
1 šolja jogurta
1 šolja ulja
1 kašičica soli
1 ravna kašičica šećera
1 kesica prašak za pecivo
150 gr. seckanih zelenih maslina sa paprikama
1 kašičica ruzmarina
50 gr. susama

Priprema :

Izmešati brašno sa praškom za pecivo , dodati jaja, jogurt, ulje , so, šećer . Mesiti dok se testo ne " odvoji " od ruke . Potom dodati ruzmarin i masline , umesiti . Podmazati četvrtasti kalup ili kalup za djuveč , staviti testo i posuti susamom. Peći na 200 stepeni 35do 40  minuta .

Коментари

  1. Sanja, hleb je odličan samo mi reci ove šolje da li su to one od kiselog mleka od 200ml ili od 250 i kolika ti je zapremina kalupa, jer mi se čini da ja imam kod kuće kraći kalup za hleb da je tvoj hleb bio duži?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. od 200 ml obično koristim . Kalup možeš koji želiš. Ja sam ga prvobitno pekla u kalupu za djuveč , sad u četvrtanom kalupu za kuglof , a može i u okruglom plehu prečnika 28 cm.

      Избриши
  2. Super brzinski hljeb! Čuvam recept za one lijene dane... za one kad sam ja lijena... :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu