Lahmacun sa ayran














Lahmacun ili lahma'dзun .. turska  varijanta pite ili pizze sa mlevenim mesom  koja se služi najšešće sa turšijom  ili  hladnim jogurtom- ayran koga mi je preporučio turski kuvar Cem. Ayran je hladni , posoljeni jogurt umućen sa vodom i odlična je kombinacija sa ovim pecivom.
Težina pripreme : jednostavna . Količina : 10 - 12 lahmacuna ... to sve zavisi od vaše veštine.
 Korišćena šolja od 200 ml.

Sastojci za testo lahmacun :
1 kg. brašna tip 400
250 gr. kisele pavlake
1 kašičica soli
1 šolja ulja 
1 šolja mlake vode
20 gr. svežeg kvasca

Nadev :
1 kg. telećeg mesa
500 gr. seckanog , crnog luka
biber
2 kašičice soli
1 kašičica aleve paprike
1 kašika paradajz pirea
1 kašika rendanog djumbira

Priprema :
Rastopiti kvasac u mlakoj vodi. Sipati u brašno , dodati ulje, kiselu pavlaku i so i mesiti dok se testo ne odvoji od ruke. Na toplom mestu ostaviti sat vremena da miruje.
Potom razmesiti testo na brašnjavoj podlozi i podeliti na 12 jufki .
Rastanjiti ih na pola cm debljine.

 Premazati nadevom od mesa koji se sprema na ovaj način :
pržiti crni luk na malo ulja dok ne dobije zlatno - žutu boju , potom dodati paradajz pire i alevu papriku , promešati .Potom dodati mleveno meso i pola šolje vode, posoliti , pobiberiti . Pržiti oko 10- tak minuta . Ohladiti . Posuti peršunom.i dodati djumbir.  
Nadevati jufke ovim nadevom i na svaku stavljati po jednu seckanu feferonu .
 
 Nadevene jufke stavljati u pek papirom obložen pleh .
Zagrejati pećnicu na 250 stepeni i peći od 7 do 10 minuta na srednjoj šini . U indukcionim šporetima treba po 4 do 5 minuta ( ali postoji izreka kod germana " alle Köche sind beschiessen die sich nicht zu helfen wissen " što bi u nekom finijem prevodu značilo da su kuvari bezvezni ako ne umeju da se snadju u svim situacijama ).


 Ayran : 2 litre jogurta pomešati sa dve kašičice soli i 400 ml vode i mutiti mikserom oko minut dok ne bude penasto.



 



Prijatno !

Коментари

  1. Pravila sam pre par godina pastrmaliju i moji se bas nisu nesto najeli..mislim da je bolje kada je testo mleveno. Jako dobro.

    ОдговориИзбриши
  2. lako se pravi... zaboravila sam koru limuna, ali i bez toga je bilo dobro...ayran je već stvar ukusa. Mora se naviknuti... meni je odgovarao :D

    ОдговориИзбриши
  3. Gde nađe ayran? :-) Uf, ova turska divota mogla bi i sa jorurtom!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар