Пређи на главни садржај

Lahmacun sa ayran














Lahmacun ili lahma'dзun .. turska  varijanta pite ili pizze sa mlevenim mesom  koja se služi najšešće sa turšijom  ili  hladnim jogurtom- ayran koga mi je preporučio turski kuvar Cem. Ayran je hladni , posoljeni jogurt umućen sa vodom i odlična je kombinacija sa ovim pecivom.
Težina pripreme : jednostavna . Količina : 10 - 12 lahmacuna ... to sve zavisi od vaše veštine.
 Korišćena šolja od 200 ml.

Sastojci za testo lahmacun :
1 kg. brašna tip 400
250 gr. kisele pavlake
1 kašičica soli
1 šolja ulja 
1 šolja mlake vode
20 gr. svežeg kvasca

Nadev :
1 kg. telećeg mesa
500 gr. seckanog , crnog luka
biber
2 kašičice soli
1 kašičica aleve paprike
1 kašika paradajz pirea
1 kašika rendanog djumbira

Priprema :
Rastopiti kvasac u mlakoj vodi. Sipati u brašno , dodati ulje, kiselu pavlaku i so i mesiti dok se testo ne odvoji od ruke. Na toplom mestu ostaviti sat vremena da miruje.
Potom razmesiti testo na brašnjavoj podlozi i podeliti na 12 jufki .
Rastanjiti ih na pola cm debljine.

 Premazati nadevom od mesa koji se sprema na ovaj način :
pržiti crni luk na malo ulja dok ne dobije zlatno - žutu boju , potom dodati paradajz pire i alevu papriku , promešati .Potom dodati mleveno meso i pola šolje vode, posoliti , pobiberiti . Pržiti oko 10- tak minuta . Ohladiti . Posuti peršunom.i dodati djumbir.  
Nadevati jufke ovim nadevom i na svaku stavljati po jednu seckanu feferonu .
 
 Nadevene jufke stavljati u pek papirom obložen pleh .
Zagrejati pećnicu na 250 stepeni i peći od 7 do 10 minuta na srednjoj šini . U indukcionim šporetima treba po 4 do 5 minuta ( ali postoji izreka kod germana " alle Köche sind beschiessen die sich nicht zu helfen wissen " što bi u nekom finijem prevodu značilo da su kuvari bezvezni ako ne umeju da se snadju u svim situacijama ).


 Ayran : 2 litre jogurta pomešati sa dve kašičice soli i 400 ml vode i mutiti mikserom oko minut dok ne bude penasto.



 



Prijatno !

Коментари

  1. Pravila sam pre par godina pastrmaliju i moji se bas nisu nesto najeli..mislim da je bolje kada je testo mleveno. Jako dobro.

    ОдговориИзбриши
  2. lako se pravi... zaboravila sam koru limuna, ali i bez toga je bilo dobro...ayran je već stvar ukusa. Mora se naviknuti... meni je odgovarao :D

    ОдговориИзбриши
  3. Gde nađe ayran? :-) Uf, ova turska divota mogla bi i sa jorurtom!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...