Ličko kiselo mleko


moj najomiljeniji doručak. Pored ovog kiselog mleka , poridž , rižane galete , musli i kremići nemaju nikakve šanse ( iako ih obožavam ) . 
Moj otac je često pričao o ličkom kiselom mleku koje  je pravila moja baba Marija ... u to vreme se pravilo odokativno sa domaćom podmetom. Tada je vreme sporije proticalo , radili su se teži poljski radovi tako da je bila potrebna i hrana koja daje energiju. 
         Posle par isprobavanja , došla sam do ovog recepta. I znam ko će se sve  obradovati receptu. 
Moja ulaznica za ajme koliko nas je , mesec novembar - domaćica Nataša i tema kiselo mleko .

Sastojci :
2, 5 litre domaćeg mleka ( kravljeg, ovčijeg ili kozijeg po želji )
1 čaša kiselog mleka
100 gr. grubljeg kukuruznog brašna

Priprema :
Skuvati mleko i dodati palentu . Kuvati  dva minuta. Skloniti sa vatre i ohladiti otprilike sat vremena . Staviti kiselo mleko i promešati. Uviti šerpu u ćebe i ostaviti preko noći da se postepeno hladi.
Trajnost ovog mleka je 5 dana u frižderu.
Za početnike - kako ocenjujemo kad je pravi trenutak da dodamo kiselo mleko ? Stavite kažiprst u mlako mleko i kad izbrojite do 14 dodate kiselo mleko. Ako se previše ohladi neće se podkiseliti , ako je mleko previše vruće prokisnuće.

Gradska varijanta :
2250 ml somborskog mleka 3,2 %  ( nakvalitetnije je od kupovnih )
250 ml slatke pavlake
100 gr. palente
Ostalo po receptu .

Ali najbolje je sa domaćim mlekom. Bude i skorupa, sloj kiselog sa palentom .. uživancija . Naravno, ko voli palentu.








Коментари

Постави коментар