Пређи на главни садржај

Ličko kiselo mleko


moj najomiljeniji doručak. Pored ovog kiselog mleka , poridž , rižane galete , musli i kremići nemaju nikakve šanse ( iako ih obožavam ) . 
Moj otac je često pričao o ličkom kiselom mleku koje  je pravila moja baba Marija ... u to vreme se pravilo odokativno sa domaćom podmetom. Tada je vreme sporije proticalo , radili su se teži poljski radovi tako da je bila potrebna i hrana koja daje energiju. 
         Posle par isprobavanja , došla sam do ovog recepta. I znam ko će se sve  obradovati receptu. 
Moja ulaznica za ajme koliko nas je , mesec novembar - domaćica Nataša i tema kiselo mleko .

Sastojci :
2, 5 litre domaćeg mleka ( kravljeg, ovčijeg ili kozijeg po želji )
1 čaša kiselog mleka
100 gr. grubljeg kukuruznog brašna

Priprema :
Skuvati mleko i dodati palentu . Kuvati  dva minuta. Skloniti sa vatre i ohladiti otprilike sat vremena . Staviti kiselo mleko i promešati. Uviti šerpu u ćebe i ostaviti preko noći da se postepeno hladi.
Trajnost ovog mleka je 5 dana u frižderu.
Za početnike - kako ocenjujemo kad je pravi trenutak da dodamo kiselo mleko ? Stavite kažiprst u mlako mleko i kad izbrojite do 14 dodate kiselo mleko. Ako se previše ohladi neće se podkiseliti , ako je mleko previše vruće prokisnuće.

Gradska varijanta :
2250 ml somborskog mleka 3,2 %  ( nakvalitetnije je od kupovnih )
250 ml slatke pavlake
100 gr. palente
Ostalo po receptu .

Ali najbolje je sa domaćim mlekom. Bude i skorupa, sloj kiselog sa palentom .. uživancija . Naravno, ko voli palentu.








Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posna prženija (vegan)

  Sastojci :  3 iseckana crna luka  50 ml ulja  300 gr crvene paprike  250 gr dimljenog tofua Pola kašičice kari začina ili kurkume po ukusu  Pola kašičice slatke paprike  Soli i bibera po ukusu  Priprema: Propržiti crni luk na ulju  , dodati seckanu papriku i pržiti 10 minuta uz povremeno mešanje. Posoliti , pobiberiti.  Potom dodati kari i alevu papriku i izmrvljeni tofu. Propržiti još 5 minuta uz stalno mešanje.  Servirati po želji.   Na slici prženija ,vegan tost hleb namazan avokadom i cherry paradajz.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...