Пређи на главни садржај

Ajme - Curry riža sa kivijem i piletinom


Ajme koliko nas je ! mesec januar tema kivi i ja na redu da ugostim druge blogere.
Kivi kao i svako južno voće se uvozi  kod nas zeleno ili poluzrelo  radi dužeg održavanja . Mada je to slučaj i sa našim voćem . Kad nemate svoje , osudjeni ste da idete u radnju i kupite , a tamo baš nema prevelikog izbora. Ako baš pogodite nezrelo voće , stavite ga jedan ili dva dana u najlon kesu da veštački sazri  - najbolje sa jednom kruškom . Posle toga ga ostavite na sobnoj temperaturi i nema prepreka za uživanje u ovom voću. Izbegavajte da lagerujete voće pored luka i belog luka , jer voće počne da truli a ne sazreva. 
Sezona je kivija i posle odličnih recepata drugih blogera želim da vam predstavim  kivi u slanoj varijanti i  možda da vas ohrabrim na neke smelije kombinacije. Voće i curry se odlično slažu , i ako dobijete u nekom takmičenju spoj nespojivog slobodno kombinujte sa curyjem i rižom. Nećete omanuti.

Sastojci :
2 šolje pirinča duguljastog zrna
4 iseckana kivija 
100 gr. iseckanih suvih kajsija
pola kašičice curryja 
6 šolja vode 
75 gr. mlevenih badema 
biber
ravna kašika začina
3 kg piletine
+
200 ml majoneza
100 ml jogurta

Priprema :
Piletinu posoliti , preliti sa malo maslinovog ulja i staviti  da se peče na 150 stepeni sat i po, potom povećati temperaturu na 175 i peći još pola sata  da  kožica dobije  zlatno- žutu boju. 
Propržiti  pirinač na malo ulja dok ne postane staklast uz stalno mešanje , dodati curry i suve kajsije  - promešati i preliti vodom i začiniti začinom i biberom. Poklopljeno kuvati na tihoj vatri ( 1 ) oko 15- 20 -tak minuta. Kad je pirinač kuvan, skloniti sa vatre da upije i preostalu tečnost. Potom dodati kivi i mleveni badem i promešati.
Iseći pečenu piletinu na željene komade i staviti na rižu i preliti  mešavinom jogurta i majoneza .






Коментари

  1. Ovo mi je jako ineteresantna kombinacija i voljela bih isprobati kivi u ovom izdanju i u ovoj kombinaciji !

    ОдговориИзбриши
  2. Ovaj recept ću sigurno isprobati. Egzotika kulinarstva jeste u kombinovanju voća i mesa.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posna prženija (vegan)

  Sastojci :  3 iseckana crna luka  50 ml ulja  300 gr crvene paprike  250 gr dimljenog tofua Pola kašičice kari začina ili kurkume po ukusu  Pola kašičice slatke paprike  Soli i bibera po ukusu  Priprema: Propržiti crni luk na ulju  , dodati seckanu papriku i pržiti 10 minuta uz povremeno mešanje. Posoliti , pobiberiti.  Potom dodati kari i alevu papriku i izmrvljeni tofu. Propržiti još 5 minuta uz stalno mešanje.  Servirati po želji.   Na slici prženija ,vegan tost hleb namazan avokadom i cherry paradajz.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...