Пређи на главни садржај

Ajme - Curry riža sa kivijem i piletinom


Ajme koliko nas je ! mesec januar tema kivi i ja na redu da ugostim druge blogere.
Kivi kao i svako južno voće se uvozi  kod nas zeleno ili poluzrelo  radi dužeg održavanja . Mada je to slučaj i sa našim voćem . Kad nemate svoje , osudjeni ste da idete u radnju i kupite , a tamo baš nema prevelikog izbora. Ako baš pogodite nezrelo voće , stavite ga jedan ili dva dana u najlon kesu da veštački sazri  - najbolje sa jednom kruškom . Posle toga ga ostavite na sobnoj temperaturi i nema prepreka za uživanje u ovom voću. Izbegavajte da lagerujete voće pored luka i belog luka , jer voće počne da truli a ne sazreva. 
Sezona je kivija i posle odličnih recepata drugih blogera želim da vam predstavim  kivi u slanoj varijanti i  možda da vas ohrabrim na neke smelije kombinacije. Voće i curry se odlično slažu , i ako dobijete u nekom takmičenju spoj nespojivog slobodno kombinujte sa curyjem i rižom. Nećete omanuti.

Sastojci :
2 šolje pirinča duguljastog zrna
4 iseckana kivija 
100 gr. iseckanih suvih kajsija
pola kašičice curryja 
6 šolja vode 
75 gr. mlevenih badema 
biber
ravna kašika začina
3 kg piletine
+
200 ml majoneza
100 ml jogurta

Priprema :
Piletinu posoliti , preliti sa malo maslinovog ulja i staviti  da se peče na 150 stepeni sat i po, potom povećati temperaturu na 175 i peći još pola sata  da  kožica dobije  zlatno- žutu boju. 
Propržiti  pirinač na malo ulja dok ne postane staklast uz stalno mešanje , dodati curry i suve kajsije  - promešati i preliti vodom i začiniti začinom i biberom. Poklopljeno kuvati na tihoj vatri ( 1 ) oko 15- 20 -tak minuta. Kad je pirinač kuvan, skloniti sa vatre da upije i preostalu tečnost. Potom dodati kivi i mleveni badem i promešati.
Iseći pečenu piletinu na željene komade i staviti na rižu i preliti  mešavinom jogurta i majoneza .






Коментари

  1. Ovo mi je jako ineteresantna kombinacija i voljela bih isprobati kivi u ovom izdanju i u ovoj kombinaciji !

    ОдговориИзбриши
  2. Ovaj recept ću sigurno isprobati. Egzotika kulinarstva jeste u kombinovanju voća i mesa.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu