Ajme - Curry riža sa kivijem i piletinom


Ajme koliko nas je ! mesec januar tema kivi i ja na redu da ugostim druge blogere.
Kivi kao i svako južno voće se uvozi  kod nas zeleno ili poluzrelo  radi dužeg održavanja . Mada je to slučaj i sa našim voćem . Kad nemate svoje , osudjeni ste da idete u radnju i kupite , a tamo baš nema prevelikog izbora. Ako baš pogodite nezrelo voće , stavite ga jedan ili dva dana u najlon kesu da veštački sazri  - najbolje sa jednom kruškom . Posle toga ga ostavite na sobnoj temperaturi i nema prepreka za uživanje u ovom voću. Izbegavajte da lagerujete voće pored luka i belog luka , jer voće počne da truli a ne sazreva. 
Sezona je kivija i posle odličnih recepata drugih blogera želim da vam predstavim  kivi u slanoj varijanti i  možda da vas ohrabrim na neke smelije kombinacije. Voće i curry se odlično slažu , i ako dobijete u nekom takmičenju spoj nespojivog slobodno kombinujte sa curyjem i rižom. Nećete omanuti.

Sastojci :
2 šolje pirinča duguljastog zrna
4 iseckana kivija 
100 gr. iseckanih suvih kajsija
pola kašičice curryja 
6 šolja vode 
75 gr. mlevenih badema 
biber
ravna kašika začina
3 kg piletine
+
200 ml majoneza
100 ml jogurta

Priprema :
Piletinu posoliti , preliti sa malo maslinovog ulja i staviti  da se peče na 150 stepeni sat i po, potom povećati temperaturu na 175 i peći još pola sata  da  kožica dobije  zlatno- žutu boju. 
Propržiti  pirinač na malo ulja dok ne postane staklast uz stalno mešanje , dodati curry i suve kajsije  - promešati i preliti vodom i začiniti začinom i biberom. Poklopljeno kuvati na tihoj vatri ( 1 ) oko 15- 20 -tak minuta. Kad je pirinač kuvan, skloniti sa vatre da upije i preostalu tečnost. Potom dodati kivi i mleveni badem i promešati.
Iseći pečenu piletinu na željene komade i staviti na rižu i preliti  mešavinom jogurta i majoneza .






Коментари

  1. Ovo mi je jako ineteresantna kombinacija i voljela bih isprobati kivi u ovom izdanju i u ovoj kombinaciji !

    ОдговориИзбриши
  2. Ovaj recept ću sigurno isprobati. Egzotika kulinarstva jeste u kombinovanju voća i mesa.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар