Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за април 10, 2011

Bešamel sa krompirom i domaćom kobasicom

jedno od brzih i ukusnih jela .... za pola sata je gotovo. Sastojci : 600 gr. isečenog  krompira 4 oljuštene , iseckane mrkve 200 gr. na kockice sečenog celera 2- 3 kašike brašna 200 ml  supe ( ili 200 ml vode i pola kocke supe ) 200 ml mleka biber peršun 200 do 300 gr. domaće kobasice Priprema : Kuvati krompir , mrkvu i celer pola sata u zasoljenoj vodi .Procediti. Zapržiti brašno u 6 do 8 kašika ulja , dodati supu i mleko i kuvati dok se ne zgusne... pobiberiti, posoliti po želji . Na kraju dodati svežeg peršuna i sipati preko krompira, mrkve i celera.Sve izmešati . Skuvati domaću kobasicu  ( otprilike 10 minuta )  i iseći . Količina je dovoljna za tri osobe . Jedno od klasičnih jela .... otprilike "šta su pravile naše bake ".

Šnit " Fantazija "

  AjMe, koliko nas je ! :D Tema za april mak , domaćica Jovana ( igru osmislila Snježana ). Ovo je jedna  od poslastica posle koje same sebe potapšete po ramenu : " Bravo, ja !". Osvežavajuća, Light verzija . Težina pripreme : srednja . Sastojci za koru : 4 jaja 6 kašika šećera 6 kašika brašna 3 kašike gustina 1 prašak za pecivo 3 kašike nemlevenog maka 1 kašika ulja Sastojci za fil : 700 gr. oljuštenog kivija 5 kašika šećera 500 gr. kisele pavlake 10 listova belog želatina 10 kašika kisele vode 1 vanil šećer 1 šlag u prahu   50 ml kisele vode za ukrašavanje : 1 šlag u prahu 50 ml kisele vode 1 kivi isečen na ploške Priprema : Umutiti penasto jaja , dodati šećer , brašno, prašak za pecivo , mak ,  gustin i ulje i sve dobro izmešati. Ispeći u pak papirom obloženom , četvrtastom plehu  na temperaturi 200 stepeni 20 do 25 minuta. Ohladiti i preseći na dva  dela  . Kivi usitniti u blenderu . Prokuvati taj sok 2 minuta ( temperatura razara enzim koji

Chocolate Pate with Creme Chaud Froid

ili čokoladni mus sa šlagom ... Ovo je bila tema u martu u okviru kuvarijacija  , poseta bloggu sprinklebakes.com Kao svaki čokoholičar uvek se oduševljavam ovakvim receptima i .. naravno da sam pravila duplu meru, ali ovog puta je zakazala tehnika pa nisam objavila kad je trebalo - se la vie. To nije razlog da ne podelim sa vama ovaj dobar recept. Sastojci za beli deo : šolja slatke pavlake 1 kašika kisele pavlake 1 kesica burbon vanil šećera Sastojci za čokoladni mus : 4 kašičice želatina 4 kašičice hladne vode 6 jaja pola šolje šećera šolja mleka 150 gr. gorke čokolade 3 šolje slatke pavlake Priprema : Čokoladni mus :Odvojiti žumanca i belanca.  Žumanca skuvati na pari sa šećerom , mlekom i čokoladom , dodati omekšali želatin i ostaviti da se malo prohladi . Umutiti belanca i polako pomešati sa čokoladnom smesom i na kraju pažljivo izmešati sa umućenom slatkom pavlakom . Sipati u plastičnu posudu i ostaviti da želira. Beli deo : slatku pavlaku umutiti sa vanil