Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за септембар 15, 2013

Ajme - vreme je za Groždjenbal i kuglof sa suvim groždjem

  Groždjenbal ili tradicionalna berba groždja u Sremskim Karlovcima  ima dugu tradiciju. Prvi put je održana 1930.godine , da bi ponovo oživela 1992. godine . Održava se uvek krajem septembra - ove godine od 20-tog do 22-og septembra . Program za ovogodišnji Groždjenbal možete videti ovde . Cilj je očuvanje tradicije i kulture Sremskih Karlovaca , kao i upoznavanje posetilaca sa istorijom ovog mesta.  Prvi podaci o uzgoju vina potiču iz Rimskog carstva kada je na mestu Sremskih Karlovaca bilo utvrdjenje. U tadašnje vreme  vinova loza se mogla uzgajati samo u granicama Rimskog carstva , nikako u " varvarskim područjima ". Medjutim , jedan namesnik se oglušio o to naredjenje  . Primetio je da klima i zemljište pogoduju uzgoju vinove loze i tako su na padinama Fruške Gore nikli vinogradi . Namesnik je svoju neposlušnost platio smrću , vinogradi spaljeni . Ono što nisu tada znali je sposobnost vinove loze da se regeneriše i da je dovoljan jedan zdrav koren da bi se obno

Posne špagete sa plodovima mora

 Posne špagete sem što nemaju jaja u sebi , razlikuju se od standardnih i po termičkoj obradi . Standardne možete staviti i u hladnu vodu i prokuvati , dok posne imaju u sebi više skroba i voda mora ipak da proključa. Ne mogu dugo stajati kad ih pripremite - lepe se. Sastojci za 2 do 3 osobe: 500 gr. posnih špageta 300 gr. plodova mora 150 gr. seckanog crnog luka 2 čena belog luka 125 ml vode 125 ml belog vina 1 kašičica začina bibera  malo ulja  mirodjije po želji Priprema : 1 minut : staviti tri litre vode sa kašikom soli da prokuva . Iseckati crni u beli luk. 3 minuta : u proključalu vodu staviti špagete . U tiganju zagrejati ulje i propržiti staklasto  crni i beli luk . 5 minut : u tiganj dodati plodove mora i pržiti . 7 minut : dodati začin , vodu i belo vino, pobiberiti ; poklopiti tiganj. Kuvati na srednjoj vatri .  12 minut : procediti špagete . 14 minut : na kraju dodati iseckanu mirodjiju u plodove mora.  15 minut : pomešati