Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за октобар 13, 2013

Kuglof "Medeno srce "

Sastojci : 125 ml crnog vina 125 gr. šećera 200 gr. meda 30 gr. mešavina začina za bakine kolače od Kotanyi ( cimet, karanfilić, djumbir, anis, klinčić, kardamom ) 150 gr. margarina 200 gr. marcipana  50 gr. seckanih oraha 100 gr. suvog groždja 100 gr. oranžata sok jednog limuna jedna veća rendana jabuka 450 gr. brašna  1 kesica  praška za pecivo 5 jaja + glazura : 100 gr. čokolade za kuvanje 4 kašike šećera 6 kašike vode  6 kašika ulja  Priprema : Prokuvati vino sa šećerom , medom i mešavinom začina za bakine kolače. Skloniti sa vatre i rastopiti margarin u vinu. Ohladiti . Pomešati sa seckanim marcipanom , orasima , suvim groždjem, rendanom jabukom, oranžatom i limunovim sokom i sjediniti sa prosejanim brašnom i praškom za pecivo. Potom dodavati jedno po jedno jaje uz stano mućenje. Sipati smesu u dobro podmazan i prezlama posut kalup za kuglof . Peći na 180 stepeni 60 minuta uz povremeno pokrivanje alu - folijom.  Ostaviti u kalup

Vanilice

Sastojci : 500 gr. svinjske masti 250 gr. šećera 3 jaja 1 kg brašna tip 400  1 prašak za pecivo flašica butter vanil arome od Dr. Oetkera  100 ml likera od jaja sok jednog limuna +  250 -300 gr. marmelade od kajsije 300 - 400 gr. prah šećera Priprema : Umutiti penasto mast sa šećerom , dodati jaja i dalje mutiti oko tri minuta. Potom sjediniti sa prosejanim brašnom , praškom za pecivo , likerom od jaja , limunovim sokom i vanil aromom. Staviti u frižder sat vremena.  Uzimati pomalo testa i tanko razviti na brašnjavoj podlozi. Željenom modlom vaditi vanilice. Ja sam se poslužila rakijskom čašicom. Stavljati u papirom obložen pleh i peći 15 do 18 minuta . Vodite računa da ostanu bele, brzo gore. Vreme pečenja zavisi od modle- cvetovi se peku 12- 13 minuta , prsten 15 , a okrugle vanilice 18.  Preostalo testo uvek pomešajte sa trećinom hladnog testa i ponovo razvijte i vadite vanilice. Vanilice budu meke i sipkave . Pravite ih dan ranije da odmeknu. M