Пређи на главни садржај

Šnit " Fantazija "

 
AjMe, koliko nas je ! :D Tema za april mak , domaćica Jovana ( igru osmislila Snježana ).
Ovo je jedna  od poslastica posle koje same sebe potapšete po ramenu : " Bravo, ja !". Osvežavajuća, Light verzija .
Težina pripreme : srednja .
Sastojci za koru :
4 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
3 kašike gustina
1 prašak za pecivo
3 kašike nemlevenog maka
1 kašika ulja

Sastojci za fil :
700 gr. oljuštenog kivija
5 kašika šećera
500 gr. kisele pavlake
10 listova belog želatina
10 kašika kisele vode
1 vanil šećer
1 šlag u prahu  
50 ml kisele vode
za ukrašavanje :
1 šlag u prahu
50 ml kisele vode
1 kivi isečen na ploške

Priprema :
Umutiti penasto jaja , dodati šećer , brašno, prašak za pecivo , mak ,  gustin i ulje i sve dobro izmešati. Ispeći u pak papirom obloženom , četvrtastom plehu  na temperaturi 200 stepeni 20 do 25 minuta. Ohladiti i preseći na dva  dela  .
Kivi usitniti u blenderu . Prokuvati taj sok 2 minuta ( temperatura razara enzim koji sprečava želiranje ) . Dodati omekšali želatin , šećer  i ostaviti da želira.
500 gr. kis. pavlake mutiti žicom sa kiselom vodom ( 10 kašika ) 1 minut - /ovo je u stvari zamena za slatku pavlaku .Primetićete da pavlaka peni kad sipate kiselu .. dobro je za dijetu ili kao jeftinija alternativa . Koristite naše dve najbolje sa dosta sode ./
Sjediniti sa kivijem . Ostaviti da želira u frižderu 4 sata .
Umutiti šlag u prahu sa kiselom vodom i pomešati sa smesom od kivija .
Koristila sam četvrtasti kalup za kuglof  .. obložila sam ga i sipala prvo krem , zatim jedna kora, krem , druga kora . Ostaviti preko noći u frižderu .

Sutradan izručiti na tacnu i ukrasiti umućenim šlagom i ploškama kivija .

Коментари

  1. Nadam se da cu uspeti da ostavim poruku,posto mi do sad nije polazilo za rukom.Imas sjajne recepte!I ovaj ti je veoma originalan,dopada mi se!!Pozdrav Sanja:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Imam isto problema s ostavljanjem poruka na tvom blogu, vec sam nekoliko puta pokusavala,pa nije moglo...:( Pratim tvoj blog vec duze vrijeme i jako mi se dopadaju tvoji recepti! I ovaj kolac je sjajan!

    Lijep pozdrav!
    Tanja

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je