Пређи на главни садржај

Šnit " Fantazija "

 
AjMe, koliko nas je ! :D Tema za april mak , domaćica Jovana ( igru osmislila Snježana ).
Ovo je jedna  od poslastica posle koje same sebe potapšete po ramenu : " Bravo, ja !". Osvežavajuća, Light verzija .
Težina pripreme : srednja .
Sastojci za koru :
4 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
3 kašike gustina
1 prašak za pecivo
3 kašike nemlevenog maka
1 kašika ulja

Sastojci za fil :
700 gr. oljuštenog kivija
5 kašika šećera
500 gr. kisele pavlake
10 listova belog želatina
10 kašika kisele vode
1 vanil šećer
1 šlag u prahu  
50 ml kisele vode
za ukrašavanje :
1 šlag u prahu
50 ml kisele vode
1 kivi isečen na ploške

Priprema :
Umutiti penasto jaja , dodati šećer , brašno, prašak za pecivo , mak ,  gustin i ulje i sve dobro izmešati. Ispeći u pak papirom obloženom , četvrtastom plehu  na temperaturi 200 stepeni 20 do 25 minuta. Ohladiti i preseći na dva  dela  .
Kivi usitniti u blenderu . Prokuvati taj sok 2 minuta ( temperatura razara enzim koji sprečava želiranje ) . Dodati omekšali želatin , šećer  i ostaviti da želira.
500 gr. kis. pavlake mutiti žicom sa kiselom vodom ( 10 kašika ) 1 minut - /ovo je u stvari zamena za slatku pavlaku .Primetićete da pavlaka peni kad sipate kiselu .. dobro je za dijetu ili kao jeftinija alternativa . Koristite naše dve najbolje sa dosta sode ./
Sjediniti sa kivijem . Ostaviti da želira u frižderu 4 sata .
Umutiti šlag u prahu sa kiselom vodom i pomešati sa smesom od kivija .
Koristila sam četvrtasti kalup za kuglof  .. obložila sam ga i sipala prvo krem , zatim jedna kora, krem , druga kora . Ostaviti preko noći u frižderu .

Sutradan izručiti na tacnu i ukrasiti umućenim šlagom i ploškama kivija .

Коментари

  1. Nadam se da cu uspeti da ostavim poruku,posto mi do sad nije polazilo za rukom.Imas sjajne recepte!I ovaj ti je veoma originalan,dopada mi se!!Pozdrav Sanja:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Imam isto problema s ostavljanjem poruka na tvom blogu, vec sam nekoliko puta pokusavala,pa nije moglo...:( Pratim tvoj blog vec duze vrijeme i jako mi se dopadaju tvoji recepti! I ovaj kolac je sjajan!

    Lijep pozdrav!
    Tanja

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu