Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за јануар 12, 2014

Ajme - Susam kocke

Ajme , koliko nas je ! Mesec januar , tema susam i domaćica Nataša iz Moje slatke kuhinje . Susam baš često koristim i neizostavan je sastojak  u pecivima , mezeu , glavnom jelu ili kao kolač . Bogat je kalcijumom , podstiče peristaltiku creva i  odličan je diuretik.  Mera je za 12 kocki .Pogodno za meze - predjelo. Sastojci za koru : 4 jaja 150 gr. susama pola kašičice soli pola kašičice praška za pecivo 2 kašike brašna tip 400 bibera  4 kašike ulja Fil : 500 gr. fete 100 gr. susama za ukrašavanje : 100- 150 gr. kisele pavlake  i malo mlevenog bibera Priprema : Propržiti 150 gr. susama u tiganju ( BEZ ULJA ) uz stalno mešanje dok ne dobije zlatno - žutu boju. Ohladiti . U secku isitniti susam sa 4 kašike ulja , soli i bibera po želji tako da na kraju dobije gustinu paste. Umutiti penasto 4 jaja , dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i na kraju sjediniti sa pastom od susama. Sipati u obložen pek papirom  četvrtani pleh dim

Pita sa mlekom

posleratni vojvodjanski  recept  kada su se domaćice dovijale da od sastojaka koji su im pri ruci naprave poslasticu za celu porodicu . Nedaće nekada podstiču kreativnost. Sastojci : 500 gr. brašna tip 500 + 100 gr. 200 ml mlakog mleka 40 gr. svežeg kvasca 4 kašike šećera pola kašičice soli 50 gr. otopljenog putra ili maslaca ( ili 2 kašike svinjske masti ) 2 jaja Mlečni preliv :  600 ml mleka 4 kašike  šećera 2 vanil šećera 3 jaja + premazivanje : 1 žumance  4 kašike mleka Priprema :  500 gr. brašna prosejati i pomešati sa šećerom i soli. Rastopiti kvasac u mleku i sipati u prosejano brašno. Na kraju dodati rastopljeni putar i jaja i zamesiti glatko testo dok se ne odvoji od ruke. Ostaviti dva - tri sata na toplom mestu da udvostruči svoj volumen.  Potom razmesiti testo na brašnjavoj podlozi ( 100 gr. brašna ) . Podeliti testo na dve jufke. Jednu razviti na veličinu 20 x 30 cm i staviti u nauljen četvrtani pleh da se peče 25 minuta na 17