Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за јул 18, 2010

Kup od jagode

Sastojci: potrebno je : 500 gr. jagoda 1 šolja soka od jabuke 1 kesica crvenog želatina bibera 2 kašike meda 100 gr. kisele pavlake 20 % masti 250 ml slatke pavlake 1 učvršćivač za šlag 50 gr. rendane čokolade 1 kašika ruma Postupak pripreme: Od 500 gr. jagoda odvojiti 50 gr. i izgnječiti. Jabukov sok sa 1 kašikom meda i biberom ( na vrh noža ) podgrejati i dodati omekšali želatin. Mešati dok se ne istopi i dodati 450 celih jagoda. U jednu dublju širu šerpu staviti u sredinu krpu i nakriviti čaše. U nakrivljene čaše sipati ovu masu i ostaviti da želira 2 sata u frižderu. Umutiti slatku pavlaku sa učvršćivačem , dodati med, rum, kiselu pavlaku, čokoladu,izgnječene jagode i rasporediti u slobodne prostore čaša . Ukrasiti sa umućenom slatkom pavlakom i rendanom čokoladom. Biber se i ne oseti... samo dovodi do izražaja aromu jagode. Ali kome je to nov teren ... može ga izostaviti.

Rafaelo kuglice

ukus leta ... potrebno je : 350 gr. šećera 300 ml vode 150 gr. margarina 200 gr. kokosa 400 gr. mleka u prahu 150 gr. oljuštenih badema + : 150 gr. kokosa Postupak pripreme: Ušpinovati šećer sa vodom i  dodati  margarin . Sačekati da se margarin istopi i zatim dodati mleko u prahu uz stalno mešanje da ne bude grudvica . Na kraju spojiti sa kokosom i malo ohladiti. Kuglice se najlakše oblikuju ako je smesa polumlaka i (polu ) stegnuta . Formirati kuglice i u sredinu svake stavljati badem  .Uvaljati u kokos. Ostaviti dva sata u frižderu. Potom uživati !

Kokos kifle

potrebno je : 300 gr. brašna 200 gr. kokosa 1 jaje 100 gr. šećera 1 prašak za pecivo 1 stoni margarin ( 250 gr .) sok od jednog limuna Postupak pripreme: Sve sastojke izmešati i dobro umesiti . Oblikovati kiflice, staviti u podmazan pleh i peći 15 minuta na 200 stepeni. Posuti šećerom u prahu. Za posnu varijantu izostaviti jaje - isprobano.

Palačinke

potrebno je : 250 gr. brašna tip 400 meko  500 ml mleka 3 kašike ulja 2 jaja na vrh noža soli Postupak pripreme: Pomešati mleko i brašno .. zatim dodati ulje i jaja. Dobro sve izmešati. ostaviti da miruje pola sata. Podmazati tiganj i dobro ga zagrejati . Sipati po pola kutlače smese u tiganj  i praviti palačinke. Ne treba dalje podmazivati . Kad su gotove , samo ih slagati jednu na drugu da omekšaju i potom ih premazati po želji. Smesa je dovoljna za 8 - 10 palačinki . Na slici je pravljena dupla mera . Namazane su eurokremom i posute plazmom i lešnicima . Potrebno : 400 gr. eurokrema , 150 gr. mlevene plazme i 50 gr. mlevenih lešnika.

Banana Split ( domaća varijanta )

potrebno je : 6 banana 550 ml slatke pavlake 1 učvršćivač za šlag 1 kašika meda 200 gr. čokolade 300 gr. zamrznutih malina Postupak pripreme: Maline ostaviti 5 minuta i zatim ih malo razbiti. Sipati 250 ml slatke pavlake i 1 kašiku meda i miksirstapom usitniti dok ne nastane homogena masa. Kašikom za sladoled vaditi kugle. Prepoloviti banane, staviti dve polovine. Ukrasiti umućenom slatkom pavlakom ( sa učvršćivačem) . Rasporediti kugle i preliti otopljenom čokoladom.

Ravanija

potrebno je : 5 jaja 1 šolja šećera 1 šolja kisele pavlake 1 prašak za pecivo 2 šolje brašna tip 400 100 ml ulja 2 kašike likera od jaja za sirup : 500 ml vode 200 gr. šećera 1  vanilin šećer sok od jednog limuna Postupak pripreme: Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo , kiselu pavlaku , liker i ulje. Sipati smesu u podmazan , okrugli pleh ( 30 cm ) i peći 25 minuta na 200 stepeni. Iseći koru na romboide ili kocke i preliti šećernim sirupom. Na kraju ukrasiti kriškom limuna i limunovom korom. Šećerni sirup : kuvati vodu sa šećerom, vanil šećerom oko 5 minuta , skloniti sa vatre i dodati limunov sok. ps. ja ne špinujem šećer za ravaniju . Ovako bude sočnija. Korišćena šolja od 200 ml. Umesto likera od jaja , možete bilo koji po želji .

Alva oblatna

potrebno je : 1 pakovanje oblatni 300 gr. alve 100 gr. šećera 250 gr. stonog margarina 1 šolja vode 1 burbon vanilin šećera 3 kašike mlevenih oraha ( badema, lešnika, kokosa - po želji ) Postupak pripreme: Alvu sa šećerom ,vanil šećerom , vodom i margarinom kuvati sedam minuta ( kad varjačom promešamo ostane trag ). Ostaviti da se prohladi 5 minuta i namazati oblatne. Staviti teži predmet . Mogu se seći posle pola sata, ali bolje su kad odstoje 12 sati. Preliti čokoladnim prelivom.

Med od maslačaka

Narodni lek za bronhitis i srce. Uzimati po jednu kašičicu meda ujutru i uveče . Koristiti drvenu ili plastičnu. Potrebno je : 400 cvetova maslačaka 2 litra vode 1500 gr. šećera sok od dva limuna Postupak pripreme: Prokuvati cvetove maslačaka u vodi 5 minuta. Ostaviti 5 minuta da se ohladi , zatim procediti kroz gazu .Dodati u procedjenu vodu šećer  i limunov sok .  Kuvati na tihoj vatri  dok ne dobije gustinu meda ( oko pola sata ). U početku će peniti kao pri špinovanju , mehurići će biti veći i beličasti. Ukuvavanjem postaće manji i dobiće karamel boju. Skloniti sa vatre i sipati u tegle . ps. I meni se nekad desi da prekuvam i med bude " tvrd ". Staviti teglu u lonac sa vodom i prokuvati 2 do tri minuta . Izručiti smesu iz tegle , dodati 100 ml vode i ponovo prokuvati i sipati u teglu. Ovaj med još zovemo i med od gorenog šećera .Neki prodavci zloupotrebljavaju ovaj recept i prodaju goreni kao prirodni .  Od prirodnog meda se razl

Kakao kolač

potrebno je : 3 šolje kisele pavlake 20 % masti 2 šolje šećera 1 šolja ulja 3 šolje brašna 2 jaja 1 prašak za pecivo sa ukusom šafrana ( ili običan ) 2 kašike kakaoa 100 gr. oranžata 100 gr. citronata 100 gr. suvog groždja 100 gr. pečenih , seckanih badema za glazuru : 100 gr.čokolade Postupak pripreme: Prosejati brašno sa praškom za pecivo , dodati kakao , pavlaku , šećer , ulje i jaja ( ne moraju biti umućena). Izmešati da ne bude grudvica . Na kraju dodati oranžat, citronat , suvo groždje i bademe i            sve sjediniti . Sipati u podmazan pleh i peći 30 do 35 minuta na 180 stepeni. Kad je pečeno premazati čokoladnom glazurom : otopiti čokoladu sa 4 kašike šećera , 4 kašike vode i 4 kašike ulja ili možete uzeti i kupljenu.

Prženice

potrebno je : 8 jaja 100 ml mleka 18 kriški starog hleba Postupak pripreme: Umutiti jaja sa mlekom. Umakati u tu smesu svaku krišku i pržiti u vrelom ulju. Ocediti na kuhinjskom papiru. Posuti žutim šećerom i servirati sa kiselom pavlakom i džemom od šljiva.

Šnicle od soje sa pireom od celera

za pire : 600 gr. krompira 200 gr. celera 100 ml mleka 50 gr. margarina za šnicle : 9 sojinih odrezaka 1 kašika začina 100 gr. coctail nus mix... ili po želji... orahe, lešnike, kikiriki 50 gr. prezli 2 jaja 100 gr. brašna 3 kašike senfa ulje sok jednog limuna Postupak pripreme: Skuvati krompir i celer ( 30 minuta). Ocediti , pritisnuti kroz krompir presu ... dodati mleko i margarin , muskatni oraščić i dobro promešati. Sojine odreske kuvati sa začinom 20 minuta. Zatim ih ocediti ,namazati senfom ... uvaljati u brašno, zatim u jaja... zatim u mešavinu prezli i mlevenog coctail nus mixa. Pržiti u ulju. Ocediti na kuhinjskom papiru. Poprskati sa limunovim sokom. Na slici sa boranijom.

Somun

potrebno je : 500 gr. brašna 40 gr. kvasca 1 kašika soli 1 kašičica šećera 100 ml ulja 150 ml jogurta 3, 2 % masti 150 ml mleka Postupak pripreme: Razmutiti kvasac u mlakom mleku, dodati šećer i so... ostaviti da miruje 15 minuta. Zamesiti sa drugim sastojcima i ostaviti pola sata da se diže. Podeliti na 8 jufkica , rastanjiti na 1cm debljine. Peći na 200 stepeni 30 do 40 minuta.

Posna mak torta

potrebno je : 250 gr. brašna 225 gr. šećera 150 gr. mlevenog maka 50 gr. griza 325 ml mineralne vode 100 ml ulja 100 gr. oraha mlevenih sok jednog limuna 1 prašak za pecivo 2 kesice praška za puding od vanile 200 gr. bananica 5 prepolovljenih banana 600 ml jabukovog soka 5 kašika šećera Postupak pripreme: Pomešati brašno, mak, šećer, prašak za pecivo, ulje, griz , limunov sok i orahe , mineralnu vodu . Sipati u podmazan pleh i peći na 180 stepeni 50 minuta. Kad se ohladi , preseći na pola. Skuvati jabukov sok sa 5 kašika šećera... i pudingom od vanile.Dodati iseckane bananice ( kad se ohladi ). Sipati trećinu fila na prvi patišpanj, zatim prepolovljene banane i druge dve trećine fila i drugi patišpanj . Koristiti prsten za tortu . Premazati čokoladnom glazurom , ukrasiti po želji ... na slici žele bombone i bananice.

Domaća Pizza

testo je meko i vazdušasto potrebno je za testo: 2 šolje jogurta 3, 2 % masti 4 šolje brašna 1 prašak za pecivo 4 kašike ulja za nadev po želji : 200 gr. salame 200 gr. rendanog sira ili izmrvljene fete 2 paprike šeri paradajz 100 gr. kečapa 1 seckani luk Postupak pripreme: Umesiti sve sastojke. Nauljenim rukama rastanjiti testo u podmazanom plehu . Po želji stavljati salamu, papriku, , luk, sir i ostalo. Peći na 200 stepeni pola sata.

Alva od brašna

potrebno je : 200 gr. margarina 4 kašike brašna 1 kašika ruma 1 kašičica kakaoa 500 gr. šećera 150 ml vode sok od jednog limuna 100 gr. kokosa Postupak pripreme: Margarin istopiti , dodati brašno i zapržiti. Ušpinovati šećer sa vodom. Dodati rum i limunov sok i sipati još vruće u zapršku. Potom dodati kokos, brzo izmešati ... odvojiti 1/3 mase i dodati kakao . Redjati na podmazanom plehu svetli i tamni deo. Kad se stvrdne seći na kocke ili vaditi kašikom. Služiti uz jaku kafu.

Krompir kroketi sa prokeljom

za krokete : 750 gr. izgnječenog krompira 2 kašike brašna 2 jaja 100 gr. rendanog kačkavalja 100 gr. susama za prokelj : 500 gr. prokelja 300 gr. slanine 3 iseckana crna luka 1 šolja vode 2 kašičice vode 200 gr. kisele pavlake 1 kašičicu gustina Postupak pripreme: Krompir , brašno, jaja i kačkavalj izmešati. Obikovati krokete i uvaljati u susam. Stavljati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni 30 do 35 minuta. Crni luk propržiti u ulju zajedno sa slaninom. Dodati prokelj i sipati šolju vode ( dinstati 15 minuta ).Gustin pomešati sa 2 kašičice vode i sipati u prokelj. Kad se zgusne skloniti sa vatre, dodati kiselu pavlaku i po potrebi začiniti. Posuti rendanom mrkvom.

Zapečena testenina sa sirom

potrebno je : 400 gr. testenine 500 gr. fete 3 jaja 200 ml jogurta 3, 2 % masti 50 ml ulja 200 gr. rendanog kačkavalja Postupak pripreme: Skuvati testeninu al dente . Izmešati jogurt, fetu , jaja i ulje i preliti preko testenine. Sipati u podmazan pleh i posuti rendanim kačkavaljem. Zapeći na 200 stepeni 20 do 30 minuta dok ne dobije zlatno - žutu boju.

Ruska salata

potrebno je : 400 gr. oljuštenog i iseckanog krompira 300 gr. graška 200 gr. mrkve 300 gr. šunkarice iseckane 400 gr. majoneza 300 gr. iseckanih kiselih krastavaca Postupak pripreme: Krompir skuvati ( pola sata ); grašak ( 20 minuta ), mrkva ( 15 minuta ). Ocediti . Pomešati sa šunkaricom, kiselim krastavcima... posoliti po potrebi. Za posnu varijantu uzeti tunjevinu u ulju i posni majonez.

Makedonska brza supa

potrebno je : 4 kašike griza 4 jaja 1 kašika ulja 1500 ml vode 1 kašika vegete 300 gr. oprane i oćišćene blitve i spanaća Postupak pripreme: Vodu sa vegetom kuvati 10 minuta. Pobiberiti. Griz propržiti u tiganju ( bez ulja ) dok ne dobije zlatno - žutu boju .Ohladiti 3 minuta i zatim pomešati sa uljem i jajima. Kašikom vaditi i stavljati u ključalu vodu . Isključiti šporet. Staviti blitvu i ostaviti da vuče 5 minuta. Servirati sa kiselom pavlakom.

Bananice

potrebno je : 1 list oblatne 500 gr. šećera 300 ml vode 30 gr. želatina pola flašice aroma banane Postupak pripreme: Omekšati želatin u 100 ml vode. Ušpinovati šećer sa 200 ml vode. Zatim dodati omekšali želatin i mutiti mikserom 15 minuta. Na kraju dodati aromu banane i izliti masu na list oblatne . Preliti čokoladnim prelivom i iseći na kocke.

Kup od jagode

potrebno je : 300 gr. jagoda 3 jaja 1 šolja mleka 200 gr. kisele pavlake 20 % masti 350 gr. umućene slatke pavlake 1 kesica crvenog želatina 4 kašike šećera sok od pola limuna Postupak pripreme: Skuvati na pari fil od žumanaca, mleka i šećera. Dodati omekšali želatin. Ohladiti. Kad počne da želira dodati kiselu pavlaku , 6 izgnječenih jagoda, 250 ml umućene slatke pavlake, limunov sok i umućena belanca. Izmešati. 6 jagoda izdvojiti za dekoraciju i iseći. Preostale usitniti i pomešati sa medom. Sipati u čaše naizmenično smesu od pavlake i pire od jagoda. Ostaviti 2 sata u frižderu . Zatim ukrasiti sa 100 ml umućene slatke pavlake i jagodama.

Bazlamača

potrebno je : 500 gr. kukuruznog brašna 20 gr. kvasca 200 gr. kisele pavlake 20 % masti 100 gr. izmrvljene fete 200 ml mleka 4 jaja 1 kašičica soli 1 kašičica šećera 4 kašike ulja 1 kašika brašna Postupak pripreme: Kvasac u mlakom mleku razmutiti, dodati šećer i brašno i ostaviti 15 minuta da nadodje.Potom izmešati sa ostalim sastojcima i umesiti testo. Sipati u podmazan pleh i ostaviti da se digne 30 minuta. Peći 45 minuta na 200 stepeni.

Kivi sorbe u korpici

potrebno za korpice : 125 gr. margarina 125 gr. šećera na vrh noža soli 2 jaja sok od pola limuna 250 gr. brašna 125 ml mleka za sorbe : 1 šolja šećera 2 šolje vode 1 vanil šećer 10 kivija 1 kruška za sos od jagode : 300 gr. jagoda 1 kašika meda Postupak pripreme: Penasto umutiti margarin i šećer, so, dodati jaja ... zatim naizmenično brašno i mleko. Na kraju limunov sok .Testo je slično testu za palačinke. Ostaviti 30 minuta da miruje. Na pek papir rastanjiti testo u vidu 6 krugova. Peći na 200 stepeni 6 do 8 minuta. Kad je pečeno , stavljati na čaše da dobije oblik korpice. Ovo mora ići brzo , jer se kasnije lome. Od ove mase se dobije 24 korpice. Skuvati šećer , vanil šećer sa vodom. Usitniti kivi i krušku i pomešati sa prethodnim. Ohladiti. Staviti u zamrzivač i na svaka 2 sata mutiti dok ne zamrzne ( 6 sati ). Usitniti jagode u blenderu i pomešati sa medom.

Jafa kolač

potrebno je : 24 kašike brašna 24 kašike mleka 24 kašike ulja 1 prašak za pecivo 2 jaja 2 kašike ulja 6 kašika džema od kajsije 1 zamrznuta izrendana pomorandža 200 gr. čokolade 8 kašika ulja 8 kašika šećera 8 kašika vode Postupak pripreme: Brašno pomešati sa praškom za pecivo, zatim s mlekom, jajima, uljem. Ispeći dve kore ( na 180 stepeni 20 do 25 minuta ).Jednu koru izmrviti. Izmrvljenu koru pomešati sa džemom od kajsije, izrendanom narandžom, 2 kašike ulja. Ovom masom premazati prvu koru i preliti čokoladnom glazurom. Ostaviti u frižderu da se stegne. Glazura : 200 gr. čokolade istopiti sa 8 kašika ulja, 8 kašika šećera, i 8 kašika vode.