Пређи на главни садржај

Ajme - vreme je za Groždjenbal i kuglof sa suvim groždjem

 Groždjenbal ili tradicionalna berba groždja u Sremskim Karlovcima  ima dugu tradiciju. Prvi put je održana 1930.godine , da bi ponovo oživela 1992. godine . Održava se uvek krajem septembra - ove godine od 20-tog do 22-og septembra . Program za ovogodišnji Groždjenbal možete videti ovde .
Cilj je očuvanje tradicije i kulture Sremskih Karlovaca , kao i upoznavanje posetilaca sa istorijom ovog mesta. 
Prvi podaci o uzgoju vina potiču iz Rimskog carstva kada je na mestu Sremskih Karlovaca bilo utvrdjenje. U tadašnje vreme  vinova loza se mogla uzgajati samo u granicama Rimskog carstva , nikako u " varvarskim područjima ". Medjutim , jedan namesnik se oglušio o to naredjenje  . Primetio je da klima i zemljište pogoduju uzgoju vinove loze i tako su na padinama Fruške Gore nikli vinogradi . Namesnik je svoju neposlušnost platio smrću , vinogradi spaljeni . Ono što nisu tada znali je sposobnost vinove loze da se regeneriše i da je dovoljan jedan zdrav koren da bi se obnovili vinogradi .
Tradicija pravljenja vina je održana do dan danas. Najpoznatija vina su Slankamenka i Bermet - koji je služen na Bečkom dvoru i na Titaniku.
Bermet je veoma jako dezertno vino i služi se u manjim vinskim čašama ili čašicama za rakiju ili za liker.Cene se kreću od 600 do 1100 dinara. zavisi od podruma i prodavnice.
Kada dolazite u Sremske Karlovce , odaberite vikend. Mali gradić sa istorijskim jezgrom će vas vratiti u prošlost. U obilazak krenite  sa turističkim vodičem ili starosedeocem  i čućete neke priče koje se ne nalaze na netu .
Obavezno svratite do :
Bogoslovije svetog Arsenija sremca koja je druga po starosti , posle Kijevske u svetu . Mitropolit Stratimirović je osnovao 1794.god. Pored se nalazi dom za buduće sveštenike. Obilazak je moguć samo radnim danima, u odredjeno vreme uz najavu .
Pravoslavne crkve svetog Nikole koja je sagradjena na ruševinama manastira iz 16-tog veka. Izgradjena u baroknom stilu, ikonostas oslikao Tedor Kračun, završio Jakov Orfelin. Pored se nalazi katolička, ali nisam je uslikala- renoviraju je.
Karlovačke patrijaršije - arhitekta Vladimir Nikolić . Gradjena u barokno - neorenesansnom stilu. Sedište srpske pravoslavne južnobačke eparhije .
Fontana četiri  lava sagradjena 1799.godine da bi obeležila izgradnju prvog kanalizacionog sistema u gradu.
Za ovu fontanu je vezana legenda da ako popijete vodu sa ove fontane , uvek ćete se vraćati u Sremske Karlovce . Voda je ispitana i ispravna. Za devojke važi da zavisno na kojoj strani piju vodu sa česme , udaće se u tom kraju.
Karlovačka gimnazija u kojoj su se školovali Vuk Karadžić , Sima Milutinović sarajlija, sinovi Alekse i Jakova Nenadovića i najpoznatiji djak Branko Radičević. Išao je 4 godine u ovu gimnaziju i mnogi misle da su Sremski Karlovci mesto njegovog rodjenja . Ali taj podatak nije tačan.
Od iduće godine gimnazija uvodi dvojezičnu nastavu u pet predmeta srpski - nemački i srpski- francuski pa ko želi...
Magistrat ili gradska kuća - nekadašnji zatvor -sad preuredjena zgrada u kojoj se čuva slika Branka Radičevića i njegove muze Mine Karadžić.
Vidikovac sa koga se pruža fantastičan pogled na Dunav i Sremske Karlovce ..
Odavde možete zemljanim putem do crkvice na brežuljku koja je udaljena 700 m ...
 i možete peške ili kolima doći do Brankovog groba na Stražilovu. Inicijativom karlovačkih gimnazijalista pesnikovi ostaci su prenešeni 1883.godine iz Beča na Stražilovo. 
Postoje putokazi i put koji vas vodi do samog spomenika. Stražilovo je udaljeno od Sremskih Karlovaca  12 km.
ispred gimnazije

Kapela mira koja je posvećena svetoj Gospi od mira . Sremski Karlovci su bili 170 godina pod otomoanskom vlašću. 1699. je potpisan Karlovački mir , na mestu gde je sadašnja Kapela mira, izmedju otomanskog carstva i Svete lige  ( Austrije, Poljske i Mletačke republike ) koji je označio kraj neprijateljstva . Prvobitna gradjevina je bila drvena baraka sa četiri ulaza da bi sva 4 pregovarača ušla istovremeno i da se nikom ne bi davala prednost. Sastajali su se 36 puta , da bi na kraju potpisali sporazum kada su zvezde bile u pogodnom položaju. 1817. katolici podižu na istom mestu Kapelu mira . Vrata na koje je ušao Reis efendija , turski potpisnik sporazuma , su zakatančena da se osmanlije više nikad ne vrate kao osvajači i postavljen je oltar na toj strani . Intresantan je sat koji je bio nasuprot turskog pregovarača. Obilazak uz najavu . Na tabli imate broj telefona , nazovete i za 5 minuta će neko stići .
Sremski Karlovci su poznati i po kuglofima . Možete kupiti po želji . Cene se kreću od 500 do 750 dinara, zavisi od veličine. Isto tako , posetite i suvenirnice. 

Kuglof sa suvim groždjem 
250 gr. margarina sobne temperature
125 gr. šećera
1 vanil šećer
3 jaja
200 gr. brašna tip 400
100 gr. gustina
1 prašak vanil puding
1 kesica praška za pecivo
sok jednog limuna
100 ml ruma
200 gr. suvog groždja
pola kašičice cimeta
Priprema :
Umutiti penasto margarin sa šećerom i vanil - šećerom . Dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i praškom za vanil puding i izmešati . Sipati rum, limunov sok , cimet i suvo groždje i sve sjediniti. 
Podmazati kalup za kuglof  sa margarinom i posuti prezlama . Sipati smesu i peći 50 minuta na 175 stepeni. 
Pečeno ohladiti u kalupu 10-tak minuta i potom izručiti .
Posuti prah šećerom. Kad se potpuno ohladi , seći na parčad.
Prijavljujem Jovanki baštovanki , za igricu Ajme koliko nas je! u septembru , tema groždje - suvo groždje .





Коментари

  1. Predivan post, toliko informacija. Karlovce obozavam, doduse nisam skoro bila. Gledajuci ove fotke bas sam osetila nostalgiju. Grozdjenbal je jako dobra ideja i manifestacija, eto, nisam znala ni da postoji. Kuglof deluje jako ukusno. Imam pitanje, zasto puding u testo? Sta se time dobija, boja? Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. prašak za puding je na bazi gustina i može se upotebiti mesto njega. Kod nas nema nekad esencije vanile, a vanil šećer je takav kakav je pa upotrebljavam prašak radi arome . Ko ne voli, može izostaviti i dodati još 40 gr. gustina i kašičicu esencije vanile . Moji vole ukus vanilije . Svako može prilagoditi svom ukusu :D

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je