Uzimati po jednu kašičicu meda ujutru i uveče . Koristiti drvenu ili plastičnu.
Potrebno je :
400 cvetova maslačaka
2 litra vode
1500 gr. šećera
sok od dva limuna
Postupak pripreme:
Prokuvati cvetove maslačaka u vodi 5 minuta. Ostaviti 5 minuta da se ohladi , zatim procediti kroz gazu .Dodati u procedjenu vodu šećer i limunov sok .
Kuvati na tihoj vatri dok ne dobije gustinu meda ( oko pola sata ). U početku će peniti kao pri špinovanju , mehurići će biti veći i beličasti. Ukuvavanjem postaće manji i dobiće karamel boju. Skloniti sa vatre i sipati u tegle .
ps. I meni se nekad desi da prekuvam i med bude " tvrd ". Staviti teglu u lonac sa vodom i prokuvati 2 do tri minuta . Izručiti smesu iz tegle , dodati 100 ml vode i ponovo prokuvati i sipati u teglu.
Ovaj med još zovemo i med od gorenog šećera .Neki prodavci zloupotrebljavaju ovaj recept i prodaju goreni kao prirodni . Od prirodnog meda se razlikuje po boji , tamniji je i po ukusu . Oba kristalizuju , tako da to nije neko merilo , a i gustina ne govori o poreklu meda . Kupujte prirodni od ljudi za koje znate da imaju košnice , a goreni možete praviti i sami.
Prijavljeno za Ajme, koliko nas je ! Mesec april , domaćica Ingrid sa bloga Prekratak dana , tema samoniklo jestivo bilje .
Коментари
Постави коментар