Пређи на главни садржај

Med od maslačaka

Narodni lek za bronhitis i srce.
Uzimati po jednu kašičicu meda ujutru i uveče . Koristiti drvenu ili plastičnu.

Potrebno je :
400 cvetova maslačaka
2 litra vode
1500 gr. šećera
sok od dva limuna

Postupak pripreme:
Prokuvati cvetove maslačaka u vodi 5 minuta. Ostaviti 5 minuta da se ohladi , zatim procediti kroz gazu .Dodati u procedjenu vodu šećer  i limunov sok .

 Kuvati na tihoj vatri  dok ne dobije gustinu meda ( oko pola sata ). U početku će peniti kao pri špinovanju , mehurići će biti veći i beličasti. Ukuvavanjem postaće manji i dobiće karamel boju. Skloniti sa vatre i sipati u tegle .


ps. I meni se nekad desi da prekuvam i med bude " tvrd ". Staviti teglu u lonac sa vodom i prokuvati 2 do tri minuta . Izručiti smesu iz tegle , dodati 100 ml vode i ponovo prokuvati i sipati u teglu.

Ovaj med još zovemo i med od gorenog šećera .Neki prodavci zloupotrebljavaju ovaj recept i prodaju goreni kao prirodni .  Od prirodnog meda se razlikuje po boji , tamniji je i po ukusu . Oba kristalizuju , tako da to nije neko merilo , a i gustina ne govori o poreklu meda . Kupujte prirodni od ljudi za koje znate da imaju košnice , a goreni možete praviti i sami. 











Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je