Пређи на главни садржај

Kocke od maka


recept s Mihaelinog blogga možete videti ovde , a po čijem receptu i koga Mihaela i ja pratimo ovde . FBI rukavice  mesec januar -februar , igru je osmislila mamajac .
Nisam baš dugo tražila . Ove kocke su mi odmah zapale za oko . Lepota nekih stvari je u njihovoj jednostavnosti i neke ukuse ne možete zaboraviti . Miris ispečenog kolača i prvi zalogaj kocke s makom sa dEbEliM slojem prah vas vraća u detinjstvo ...a da ne govorim o zadovoljstvu kad prstom uklonite višak šećera sa ugla usana.
Razmišljala sam kako da ga serviram i ovo je bio jedini mogući odgovor... starinska  varijanta -  tanjirić pun mirisnih , mekih kolačića. Lak , dobar recept kojim ćete prijatno  iznenaditi svoje goste.

Sastojci za testo  :
2 jaja
4 kašike šećera
200 ml jogurta
rendana kora jednog limuna
sok jednog limuna
1 kesica vanil - šećer 
200 ml ulja
300 gr. brašna
1 prašak za pecivo

za fil :
250 gr. maka
4 kašike šećera
100 ml mleka

Priprema :
Fil :skuvati mak sa šećerom i mlekom . Testo : pomešati brašno sa praškom za pecivo, šećerom , vanil - šećerom  , jogurtom i uljem  ; dodati jaja i koru i sok jednog limuna  i sve dobro izmešati. Podeliti testo na dva dela . Jedan  deo sipati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni 15 minuta da dobije koricu . Potom namazati filom od maka i preliti drugi delom testa . Peći još 35 minuta  na istoj temperaturi .Ohladiti malo, seći na kocke i posuti prah šećerom.

Rezime : malo sam prilagodila recept - smanjila šećer , umesto mleka jogurt  i  dodala sok i koru limuna koji mu daju osvežavajuću notu. Sve u svemu , kolač posle koga ne ostaju ni mrvice .. mislim da slika govori više od reči.


Posted by Picasa

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je