po receptu Alfonsa Schubecka .
Alfons Schubeck je poznati nemački kuvar . Nazivaju ga i Kräuterhexe ( vidar, biljar ) zato što kuva dosta sa biljkama . U petak sam videla njegovu emisiju i ovaj recept mi nije izlazio iz glave. Kandidati ni( su ) baš ispunili zadatak ... a ja radoznala , rešila da se oprobam . I mogu vam reći .. nisam odavno jela ovako dobru čorbu. Ko voli da experimentiše ....izmenila sam malo recept , jer je moja bila previše gusta .. tako da pravilo 1/3 povrća i slatke pavlake i polovina supe nije važila u mom slučaju.
Dašak svetske kuhinje u domu kada se sami osećate kao vrhunski kuvar. Sastojci :
640 gr. celera iseckanog u kockice
2, 5 litre vode
1 i po kašika začina
1 kašičica soli
bibera po ukusu
1 kašičica djumbira
6 oljuštenih jabuka i isečenih na ploške
100 gr. putera
2 kašike šećera
na vrh noža cimeta
100 gr. mlevenih badema ili oraha
250 ml neutralne slatke pavlake
Priprema :
Staviti celer da se kuva u vodi , sa začinom 30 minuta na tihoj vatri .
Za to vreme karamelizirati šećer u tiganju i dodati 50 gr. putera i jabuke . Dinstati 5 minuta uz povremeno mešanje. Posuti cimetom.
Kad je celer skuvan , miksirstapom usitniti ( stavite neku kuhinjsku krpu preko šerpe da ne prska okolo ) i dodati djumbir .Posoliti , pobiberiti i dodati 50 gr. hladnog putera i slatku pavlaku. Miksirstapom miksati dok se ne stvori pena .
Serviranje : staviti dinstane jabuke na sredinu dubljeg tanjira , okolo sipati supu i posuti sa kašikom mlevenih badema ( u originalu oraha ).
Možda će vam se kombinacija činiti čudnom , ali " papreni " ukus celera , bibera ublažava slatka pavlaka i putar ... sa prodinstanim jabukama .... saaaaan.
celer i jabuke-jako lijepa kombinacija!
ОдговориИзбришиsigurna sam da je ovo odlična juha, ja sam nedugo napravila sa pastrnjakom i jabukom što mi se dopalo, mislim da bi mi se i ova vrlo dopala
ОдговориИзбришиVrlo neobično, ali fino!
ОдговориИзбриши