Пређи на главни садржај

Ajme, kol'ko volim školjke sa nutellom


Ajme , koliko nas je - domaćica Irena ,tema za oktobar Nutella .
Nutella je deo skoro svačijeg detinstva . Svako je voli na svoj način - neko u kolačima ,palačinkama sa plazmom ,  neko čistu kad dodje " žuta minuta ". 
Posle rata Nutella se mazala zajedno sa putrom na pogačice ili crni hleb i bila je pojam zdrave užine , nešto kao poznati medo u skorije vreme . Ta tradicija se održala do dan danas. Ja moram priznati nisam bila obožavalac tih pogačica. Puter je srećom bio tvrdji pa se lako grebao , a ostalo možete zamisliti . 
Kompanija  izdaje svake godine knjige  u kojima najpoznatiji kuvari osmišljavaju recepte sa nutellom i postala je brend bez koga ne možete zamisliti svakodnevicu . 
Hvala Ireni na ovakvoj temi  koja ulepšava ove kišne i hladne dane.
 Dakle , za 40 - tak školjki ...
 potrebno je :
2 jaja
600 gr. brašna
250 gr. kisele pavlake
200 gr. margarina
100 gr. šećera u prahu
2 vanil šećera
1 prašak za pecivo 
150 - 200 gr. Nutelle

Priprema :
Umutiti penasto margarin sa šećerom u prahu , dodati jaja , prosejano brašno sa praškom za pecivo , kiselu pavlaku i vanil šećer i umesiti testo.  Ostaviti pola sata u frižderu . Na brašnjavoj podlozi razmesiti i oformiti tri jufke . Svaku rastanjiti na pola centimetra i čašom izbosti krugove .  Na svaki krug staviti po pola kašičice Nutelle i preklopiti , Krajeve pritisnuti viljuškom da se spoje.
Staviti " školjke " u pek papirom obložen pleh i peći ih na 200 stepeni 20 do 25 minuta . 
Pečene uvaljati u šećeru prahu i odmah konzumirati.

Na moju radost ovaj recept je isprobala Jafi sa bloga Kuhinjske čarolije , recept i sliku možete videti ovde.






Коментари

  1. Krasni kolačići punjeni mojom omiljenom nutelom, upravo uživam u čaju ,a još bi i više uživala da mi je i jedna školjkica pri ruci :)

    ОдговориИзбриши
  2. Obožavam školjkice punjene nutellom, kao stvorene za hladnije dane

    ОдговориИзбриши
  3. Izgledaju odlicno, obozavam ovakve kolace! Bas mi se svidja novi dizajn bloga.

    ОдговориИзбриши
  4. ja obožavam ovakve školjkice sa bilo kojom nadjevom, a posebno sa nutelom

    ОдговориИзбриши
  5. Isprobane i odlične su :) Hvala za recept :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu