Пређи на главни садржај

Ličko kiselo mleko


moj najomiljeniji doručak. Pored ovog kiselog mleka , poridž , rižane galete , musli i kremići nemaju nikakve šanse ( iako ih obožavam ) . 
Moj otac je često pričao o ličkom kiselom mleku koje  je pravila moja baba Marija ... u to vreme se pravilo odokativno sa domaćom podmetom. Tada je vreme sporije proticalo , radili su se teži poljski radovi tako da je bila potrebna i hrana koja daje energiju. 
         Posle par isprobavanja , došla sam do ovog recepta. I znam ko će se sve  obradovati receptu. 
Moja ulaznica za ajme koliko nas je , mesec novembar - domaćica Nataša i tema kiselo mleko .

Sastojci :
2, 5 litre domaćeg mleka ( kravljeg, ovčijeg ili kozijeg po želji )
1 čaša kiselog mleka
100 gr. grubljeg kukuruznog brašna

Priprema :
Skuvati mleko i dodati palentu . Kuvati  dva minuta. Skloniti sa vatre i ohladiti otprilike sat vremena . Staviti kiselo mleko i promešati. Uviti šerpu u ćebe i ostaviti preko noći da se postepeno hladi.
Trajnost ovog mleka je 5 dana u frižderu.
Za početnike - kako ocenjujemo kad je pravi trenutak da dodamo kiselo mleko ? Stavite kažiprst u mlako mleko i kad izbrojite do 14 dodate kiselo mleko. Ako se previše ohladi neće se podkiseliti , ako je mleko previše vruće prokisnuće.

Gradska varijanta :
2250 ml somborskog mleka 3,2 %  ( nakvalitetnije je od kupovnih )
250 ml slatke pavlake
100 gr. palente
Ostalo po receptu .

Ali najbolje je sa domaćim mlekom. Bude i skorupa, sloj kiselog sa palentom .. uživancija . Naravno, ko voli palentu.








Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu