Kuvarijacije - januar u poseti odličnom Snežinom blogu Magična oklagija i ja ponovo u prilici da isprobam neki nov recept. Ovoga puta sam isprobala slane kornete koje je Sneža prevela i prilagodila odavde .
Po tačnim Snežinim isntrukcijama , nije bilo teško napraviti ovaj specijalitet .
Za testo potrebno :
650 gr. brašna
40 gr. kvasca
125 ml mlake vode
125 ml mlakog mleka
3 kašike ulja
1 kašičica soli
pola kašičice šećera
+
1 žumance
i 3 kašike mleka
+
kim za posipanje
Priprema :
U mlako mleko stavite kvasac sa malo šećera , ostavite da se digne (10 min).
U brašno dodajte ostale sastojke i nadošao kvasac. Zamesite glatko testo i ostavite da se masa udvostruči .
Kad je testo naraslo, premesitega , razvucite na 1,5 cm debljnine i isecite na 16 traka .
Sa dve trake testa umotajte fišek.
Premažite umućenim jajetom sa mlekom, pospite kimom. Ostavite da se odmara 30 minuta.
Pecite na 180 stepeni 30-35 minuta, da bude zlatnožute boje.
U brašno dodajte ostale sastojke i nadošao kvasac. Zamesite glatko testo i ostavite da se masa udvostruči .
Kad je testo naraslo, premesitega , razvucite na 1,5 cm debljnine i isecite na 16 traka .
Sa dve trake testa umotajte fišek.
Premažite umućenim jajetom sa mlekom, pospite kimom. Ostavite da se odmara 30 minuta.
Pecite na 180 stepeni 30-35 minuta, da bude zlatnožute boje.
Punjenje : feta, stišnjena šunkarica, paprika iz turšije , pavlaka ili po želji.
Rezime : Zamesila sam malo tvrdje testo , čitajući Snežino upozorenje da je po originalnom receptu testo previše meko . Trake testa se lako namotavaju na fišeke , samo što sam ja napravila grešku pa sam ih napravila malo veće . Još kad sam napunila sirom , pavlakom , šunkaricom i paprikom porcija je bila malo preobimna . Ali to je do mene , ne do recepta.
Šta mi se posebno svidelo ? Testo . Spolja je bilo hrskavo , unutra mekano i vazdušasto - ukus se fenomenalno slagao sa punjenjem . Iako ne mažem testa jajetom , ovoga puta sam sledila recept i bila prijatno iznenadjena.
Ako vam predstoji neki dečiji rodjendan ili neko veće slavlje , napravite slane kornete i svi će vas pitati za recept.
A Snežana se dokazala kao bloger koji je doprineo kvalitetu naše blogosfere svojim proverenim receptima i hrabrošću da isproba uvek nešto novo.
A Snežana se dokazala kao bloger koji je doprineo kvalitetu naše blogosfere svojim proverenim receptima i hrabrošću da isproba uvek nešto novo.
Odlično si napravila kornete i super ih napunila, dekorativno i ukusno na svakom stolu !
ОдговориИзбришиBaš su jako dobri i to s ovako dobrim nadjevom tko bi im odolio, ja sam radila Chocolate DDl Cake ali u mom slučaju je torta bila skoro pa i nejestiva pa ju nisam ni slikala.
ОдговориИзбришиI meni nije uspela DDL torta . Bili smo jednoglasni u vezi torte - nije dobila prelaznu ocenu. Ja sam je slikala i možeš je slikati sa svih strana , ali nisam nikog želela da dovodim u zabludu da je torta dobra .
ОдговориИзбришиSuper izgledaju...
ОдговориИзбриши