Пређи на главни садржај

Kuvarijacije - Slani korneti


Kuvarijacije - januar u poseti odličnom Snežinom blogu Magična oklagija i ja ponovo u prilici da isprobam neki nov recept. Ovoga puta sam isprobala slane kornete koje je Sneža prevela i prilagodila odavde .
Po tačnim Snežinim isntrukcijama , nije bilo teško napraviti ovaj specijalitet .

Za testo potrebno :
650 gr. brašna
40 gr. kvasca
125 ml mlake vode 
125 ml mlakog mleka
3 kašike ulja
1 kašičica soli
pola kašičice šećera
+
1 žumance
i 3 kašike mleka 
kim za posipanje

Priprema :
 U mlako mleko stavite kvasac sa malo šećera , ostavite da se digne (10 min).
U brašno dodajte ostale sastojke i nadošao kvasac. Zamesite glatko testo i ostavite da se masa udvostruči .
Kad je testo naraslo, premesitega , razvucite  na 1,5 cm debljnine i isecite na 16 traka  .
Sa dve trake testa umotajte fišek.
Premažite umućenim jajetom sa mlekom, pospite kimom. Ostavite da se odmara 30 minuta.
Pecite na 180 stepeni 30-35 minuta, da bude zlatnožute boje. 
Punjenje : feta, stišnjena šunkarica, paprika iz turšije , pavlaka  ili po želji. 

Rezime : Zamesila sam malo tvrdje testo , čitajući Snežino upozorenje da je po originalnom receptu testo previše meko . Trake testa se lako namotavaju na fišeke , samo što sam ja napravila grešku pa sam ih  napravila malo veće .  Još kad sam napunila sirom , pavlakom , šunkaricom i paprikom  porcija je bila malo preobimna . Ali to je do mene , ne do recepta.
Šta mi se posebno svidelo ? Testo . Spolja je bilo hrskavo , unutra mekano i vazdušasto - ukus se fenomenalno slagao sa punjenjem . Iako ne mažem testa jajetom , ovoga puta sam sledila recept i bila prijatno iznenadjena.
Ako vam predstoji neki dečiji rodjendan ili neko veće slavlje , napravite slane kornete i svi će vas pitati za recept.
A Snežana se dokazala kao bloger koji je doprineo kvalitetu naše blogosfere svojim proverenim receptima i hrabrošću da isproba uvek nešto novo.



Коментари

  1. Odlično si napravila kornete i super ih napunila, dekorativno i ukusno na svakom stolu !

    ОдговориИзбриши
  2. Baš su jako dobri i to s ovako dobrim nadjevom tko bi im odolio, ja sam radila Chocolate DDl Cake ali u mom slučaju je torta bila skoro pa i nejestiva pa ju nisam ni slikala.

    ОдговориИзбриши
  3. I meni nije uspela DDL torta . Bili smo jednoglasni u vezi torte - nije dobila prelaznu ocenu. Ja sam je slikala i možeš je slikati sa svih strana , ali nisam nikog želela da dovodim u zabludu da je torta dobra .

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je