KuVarijacije , mesec februar - tema Pita hleb od naše Vere.
I sama pratim Verin odličan blog Astal - kuhinja moje ravnice koji obiluje specijalitetima vojvodjanske kuhinje - nekih starih otrgnutih od zaborava i odevenih u novo ruho , kao i nekih novijih svetskih specijaliteta. Kod Vere mi se posebno svidja njena snalažljivost i dovitljivost pri kuvanju tako se nemojte iznenaditi ako vam ispeče mafine u pekaču , pljeskavice ili ukusnu slanu tortu .
Ako ste poklonik dobrog gurmanskog zalogaja , a pritom vas zanima i priča o nastajanju nekog recepta ili o običajima u Vojvodini ili obožavate kuglofe kao ja - na pravom ste mestu.
Pita hleb i moja rerna ...
Recept je u suštini jednostavan . Problem je bio u tehnici i umalo nisam kapitulirala pred svojom rernom . Moj štednjak nije star, ali nije baš ni najnoviji tako da sam naučila da 250 stepeni ne znači i da je rerna postigla toliku temperaturu. Stara izreka da ako daš jedan recept na sto ljudi , da ćeš dobiti 100 različitih rezultata je važila u ovom trenutku .
Promenila sam malo postupak pripreme i na kraju smo uživali u mekanom pita hlebu.
Sastojci :
5 dcl brašna ili 380 - 400 gr. brašna tip 400
250 ml mlake vode
7 gr. kvasca
1 kašika maslinovog ulja
kašikica soli
Priprema :
Pomešati 100 gr. brašna sa kvascem, solju i sipati mlaku vodu. Razmutiti kašikom da ne bude grudvica i ostaviti 15 minuta na toplom mestu .
Potom dodati još 300 gr. brašna , kašiku maslinovog ulja i zamesiti glatko testo dok ne počne da se odvaja od ruku. Ostaviti dva sata na toplom mestu da se udvostruči volumen.
Potom razmesiti sa malo brašna , oblikovati veknicu . Oštrim nožem je preseći prvo horizontalno na pola , pa potom vertikalno na tri dela da dobijemo 6 jufkica.
Svaku jufkicu blago rastanjiti oklagijom ( tako da ne razorite mehuriće koji su se stvorili u testu ) na 1 cm debljine i 8 - 10 cm veličine. Stavljati u pleh obložen pek papirom . Svaki hlebčić premazati vodom.
Ostaviti da se diže 40 - tak minuta.
Rernu zagrejati na 250 stepeni i staviti malu džezvu vode da se zagreje .
Potom staviti pleh sa hlebčićima i peći oko 10 do 15 minuta .
Pečene preokrenuti na gornju koru kako bi omekšali.
Po ukusu podsećaju malo na somun.
Po ukusu podsećaju malo na somun.
sa sirom, ajvarom, slaninom |
Hvala ti na lepim i iskrenim recima. Znam da si imala porblema tokom izrade a li i drago mi je da je sve na kraju ispalo kako treba. Fotografije vrh!
ОдговориИзбришиBez obzira na probleme koje si imala ovo je ispalo odlično ! Ovako bogato napunjen kruhić rado bi odmah zagrizla :)
ОдговориИзбриши