Пређи на главни садржај

KuVarijacije - Pita hleb

KuVarijacije , mesec februar - tema Pita hleb od naše Vere.
I sama pratim Verin odličan blog Astal - kuhinja moje ravnice koji obiluje specijalitetima vojvodjanske kuhinje - nekih starih otrgnutih od zaborava i odevenih u novo ruho ,  kao i nekih novijih svetskih specijaliteta. Kod Vere mi se posebno svidja njena snalažljivost i dovitljivost pri kuvanju tako se nemojte iznenaditi ako vam ispeče mafine u pekaču , pljeskavice ili ukusnu  slanu tortu .
Ako ste poklonik dobrog gurmanskog zalogaja , a pritom vas zanima i priča o nastajanju nekog recepta ili o običajima u Vojvodini ili obožavate kuglofe kao ja - na pravom ste mestu. 

Pita hleb i moja rerna ...
Recept je u suštini jednostavan . Problem je bio u tehnici i umalo nisam kapitulirala pred svojom rernom . Moj štednjak nije star, ali nije baš ni najnoviji tako da sam naučila da 250 stepeni ne znači i da je rerna postigla toliku temperaturu. Stara izreka da ako daš jedan recept na sto ljudi , da ćeš dobiti 100 različitih rezultata je važila u ovom trenutku . 
Promenila sam malo postupak pripreme i na kraju smo uživali u mekanom pita hlebu.

Sastojci :
5 dcl brašna ili 380 - 400 gr. brašna tip 400
250 ml mlake vode
7 gr. kvasca
1 kašika maslinovog ulja 
kašikica soli 

Priprema :
Pomešati 100 gr. brašna sa kvascem, solju  i sipati mlaku vodu. Razmutiti kašikom da ne bude grudvica i ostaviti 15 minuta na toplom mestu . 
Potom dodati još 300 gr. brašna , kašiku maslinovog ulja  i zamesiti glatko testo dok ne počne da se odvaja od ruku. Ostaviti dva sata na toplom mestu da se udvostruči volumen.
Potom razmesiti sa malo brašna , oblikovati veknicu . Oštrim nožem je preseći prvo horizontalno na pola , pa potom vertikalno na tri dela da dobijemo 6 jufkica.
Svaku jufkicu blago rastanjiti oklagijom ( tako da ne razorite mehuriće koji su se stvorili u testu  ) na 1 cm debljine i 8 - 10 cm veličine. Stavljati u pleh obložen pek papirom . Svaki hlebčić premazati vodom.
Ostaviti da se diže 40 - tak minuta.
Rernu zagrejati na 250 stepeni i staviti malu džezvu vode da se zagreje .
Potom staviti pleh sa hlebčićima i peći oko 10 do 15 minuta .
Pečene preokrenuti na gornju koru kako bi omekšali.
Po ukusu podsećaju malo na somun.
sa sirom, ajvarom, slaninom







Коментари

  1. Hvala ti na lepim i iskrenim recima. Znam da si imala porblema tokom izrade a li i drago mi je da je sve na kraju ispalo kako treba. Fotografije vrh!

    ОдговориИзбриши
  2. Bez obzira na probleme koje si imala ovo je ispalo odlično ! Ovako bogato napunjen kruhić rado bi odmah zagrizla :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je