Пређи на главни садржај

KuVarijacije - Pita hleb

KuVarijacije , mesec februar - tema Pita hleb od naše Vere.
I sama pratim Verin odličan blog Astal - kuhinja moje ravnice koji obiluje specijalitetima vojvodjanske kuhinje - nekih starih otrgnutih od zaborava i odevenih u novo ruho ,  kao i nekih novijih svetskih specijaliteta. Kod Vere mi se posebno svidja njena snalažljivost i dovitljivost pri kuvanju tako se nemojte iznenaditi ako vam ispeče mafine u pekaču , pljeskavice ili ukusnu  slanu tortu .
Ako ste poklonik dobrog gurmanskog zalogaja , a pritom vas zanima i priča o nastajanju nekog recepta ili o običajima u Vojvodini ili obožavate kuglofe kao ja - na pravom ste mestu. 

Pita hleb i moja rerna ...
Recept je u suštini jednostavan . Problem je bio u tehnici i umalo nisam kapitulirala pred svojom rernom . Moj štednjak nije star, ali nije baš ni najnoviji tako da sam naučila da 250 stepeni ne znači i da je rerna postigla toliku temperaturu. Stara izreka da ako daš jedan recept na sto ljudi , da ćeš dobiti 100 različitih rezultata je važila u ovom trenutku . 
Promenila sam malo postupak pripreme i na kraju smo uživali u mekanom pita hlebu.

Sastojci :
5 dcl brašna ili 380 - 400 gr. brašna tip 400
250 ml mlake vode
7 gr. kvasca
1 kašika maslinovog ulja 
kašikica soli 

Priprema :
Pomešati 100 gr. brašna sa kvascem, solju  i sipati mlaku vodu. Razmutiti kašikom da ne bude grudvica i ostaviti 15 minuta na toplom mestu . 
Potom dodati još 300 gr. brašna , kašiku maslinovog ulja  i zamesiti glatko testo dok ne počne da se odvaja od ruku. Ostaviti dva sata na toplom mestu da se udvostruči volumen.
Potom razmesiti sa malo brašna , oblikovati veknicu . Oštrim nožem je preseći prvo horizontalno na pola , pa potom vertikalno na tri dela da dobijemo 6 jufkica.
Svaku jufkicu blago rastanjiti oklagijom ( tako da ne razorite mehuriće koji su se stvorili u testu  ) na 1 cm debljine i 8 - 10 cm veličine. Stavljati u pleh obložen pek papirom . Svaki hlebčić premazati vodom.
Ostaviti da se diže 40 - tak minuta.
Rernu zagrejati na 250 stepeni i staviti malu džezvu vode da se zagreje .
Potom staviti pleh sa hlebčićima i peći oko 10 do 15 minuta .
Pečene preokrenuti na gornju koru kako bi omekšali.
Po ukusu podsećaju malo na somun.
sa sirom, ajvarom, slaninom







Коментари

  1. Hvala ti na lepim i iskrenim recima. Znam da si imala porblema tokom izrade a li i drago mi je da je sve na kraju ispalo kako treba. Fotografije vrh!

    ОдговориИзбриши
  2. Bez obzira na probleme koje si imala ovo je ispalo odlično ! Ovako bogato napunjen kruhić rado bi odmah zagrizla :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu