Пређи на главни садржај

Beze kocke sa ribizlama

Lake, voćne sa debelim slojem bezea . Moj slatki način da oteram ovaj mali oktobar iz proleća i rešim se prošlogodišnjih zaliha ribizli.

Sastojci za koru :
250 gr. margarina ( omekšalog na sobnoj temperaturi )
125 gr. šećera
225 gr. brašna 
1 kesica praška za pecivo 
6 žumanaca
80 gr. ovsenih pahuljica
1 vanil šećer
sok jedne narandže

Sastojci za beze :
6 belanaca 
9 kašika šećera
6 kašika hladne vode
450 gr. ribizli 

Priprema :
Umutiti penasto margarin sa šećerom i vanil šećerom. Dodavati jedno po jedno žumance uz stalno mućenje . Potom sjediniti sa prosejanim brašnom , praškom za pecivo, narandžinim sokom i ovsenim pahuljicama. Sipati smesu u pek papirom obložen kvadratasti pleh dimenzija 25 x 40 i peći 25 minuta na 180 stepeni. Čačkalicom proveriti da li je testo pečeno.
Umutiti penasto  belanca sa malo soli , potom dodati šećer i hladnu vodu i mutiti desetak minuta dok ne postane čvrst sneg. 1/3 snega pomešati sa ribizlama i namazati na pečenu koru. Potom premazati sa preostalim " snegom " od belanaca. Peći 10 minuta na 200 stepeni dok beze ne dobije zlatno- žutu boju. 
Pažljivo odvojiti pek papir i preneti na tacnu. 
Kome je komplikovano , može odvojiti pek papir kad je kora pečena i potom namazati šne, zapeći  i posle ostaviti kolač u plehu.
Seći na kocke. Dobar je topao ili hladan . Kad se ohladi beze pušta karakteristične zlatne " suze " , a kora je sočna od soka ribizli i belanaca .
Kako bi ga ocenila ? Parče neba na zemlji. 



Коментари

  1. Kolac izgleda predivno i zanimljiv mi je dodatak pahuljica u testu. Secam se da sam ga prvi put probala kod jedne rodjake u gostima i toliko mi se dopao da sam odmah zamolila za recept, eto nekada nam takve sitnice ostanu u lepoj uspomeni.:))

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu