Пређи на главни садржај

Beze kocke sa ribizlama

Lake, voćne sa debelim slojem bezea . Moj slatki način da oteram ovaj mali oktobar iz proleća i rešim se prošlogodišnjih zaliha ribizli.

Sastojci za koru :
250 gr. margarina ( omekšalog na sobnoj temperaturi )
125 gr. šećera
225 gr. brašna 
1 kesica praška za pecivo 
6 žumanaca
80 gr. ovsenih pahuljica
1 vanil šećer
sok jedne narandže

Sastojci za beze :
6 belanaca 
9 kašika šećera
6 kašika hladne vode
450 gr. ribizli 

Priprema :
Umutiti penasto margarin sa šećerom i vanil šećerom. Dodavati jedno po jedno žumance uz stalno mućenje . Potom sjediniti sa prosejanim brašnom , praškom za pecivo, narandžinim sokom i ovsenim pahuljicama. Sipati smesu u pek papirom obložen kvadratasti pleh dimenzija 25 x 40 i peći 25 minuta na 180 stepeni. Čačkalicom proveriti da li je testo pečeno.
Umutiti penasto  belanca sa malo soli , potom dodati šećer i hladnu vodu i mutiti desetak minuta dok ne postane čvrst sneg. 1/3 snega pomešati sa ribizlama i namazati na pečenu koru. Potom premazati sa preostalim " snegom " od belanaca. Peći 10 minuta na 200 stepeni dok beze ne dobije zlatno- žutu boju. 
Pažljivo odvojiti pek papir i preneti na tacnu. 
Kome je komplikovano , može odvojiti pek papir kad je kora pečena i potom namazati šne, zapeći  i posle ostaviti kolač u plehu.
Seći na kocke. Dobar je topao ili hladan . Kad se ohladi beze pušta karakteristične zlatne " suze " , a kora je sočna od soka ribizli i belanaca .
Kako bi ga ocenila ? Parče neba na zemlji. 



Коментари

  1. Kolac izgleda predivno i zanimljiv mi je dodatak pahuljica u testu. Secam se da sam ga prvi put probala kod jedne rodjake u gostima i toliko mi se dopao da sam odmah zamolila za recept, eto nekada nam takve sitnice ostanu u lepoj uspomeni.:))

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...