Lake, voćne sa debelim slojem bezea . Moj slatki način da oteram ovaj mali oktobar iz proleća i rešim se prošlogodišnjih zaliha ribizli.
Sastojci za koru :
250 gr. margarina ( omekšalog na sobnoj temperaturi )
125 gr. šećera
225 gr. brašna
1 kesica praška za pecivo
6 žumanaca
80 gr. ovsenih pahuljica
1 vanil šećer
sok jedne narandže
sok jedne narandže
Sastojci za beze :
6 belanaca
9 kašika šećera
6 kašika hladne vode
450 gr. ribizli
Priprema :
Umutiti penasto margarin sa šećerom i vanil šećerom. Dodavati jedno po jedno žumance uz stalno mućenje . Potom sjediniti sa prosejanim brašnom , praškom za pecivo, narandžinim sokom i ovsenim pahuljicama. Sipati smesu u pek papirom obložen kvadratasti pleh dimenzija 25 x 40 i peći 25 minuta na 180 stepeni. Čačkalicom proveriti da li je testo pečeno.
Umutiti penasto belanca sa malo soli , potom dodati šećer i hladnu vodu i mutiti desetak minuta dok ne postane čvrst sneg. 1/3 snega pomešati sa ribizlama i namazati na pečenu koru. Potom premazati sa preostalim " snegom " od belanaca. Peći 10 minuta na 200 stepeni dok beze ne dobije zlatno- žutu boju.
Pažljivo odvojiti pek papir i preneti na tacnu.
Kome je komplikovano , može odvojiti pek papir kad je kora pečena i potom namazati šne, zapeći i posle ostaviti kolač u plehu.
Seći na kocke. Dobar je topao ili hladan . Kad se ohladi beze pušta karakteristične zlatne " suze " , a kora je sočna od soka ribizli i belanaca .
Kako bi ga ocenila ? Parče neba na zemlji.
Kolac izgleda predivno i zanimljiv mi je dodatak pahuljica u testu. Secam se da sam ga prvi put probala kod jedne rodjake u gostima i toliko mi se dopao da sam odmah zamolila za recept, eto nekada nam takve sitnice ostanu u lepoj uspomeni.:))
ОдговориИзбриши