Пређи на главни садржај

Franc pogačice iliti Franzbrötchen

po svom izgledu podsećaju na francuske kroasane . 
Postoje dve priče o nastanku ovog peciva . Jedna govori da su nastali u vreme Napoleonovog osvajanja Hamburga , dok druga govori da su nastali greškom kuvara koji je ispustio testo od tada dugačkog francuskog hleba nalik bagetu u tiganj sa uljem.
Originalna varijanta se sastoji od uvijenog testa sa posipom od šećera i cimeta, medjutim vremenom srećemo i varijante sa čokoladom , marcipanom, suvim groždjem i pikantne slane. 
Zanimljivost kod ovog peciva je utiskivanje oklagije u sredinu peciva i njegov specifičan oblik. Pečenjem šećer karamelizira , a cimet mu daje posebnu mirisnu notu. 
 Franzbrötchen ili Franc pogačice predstavljaju brend Hamburga i kao takav mogu se prodavati samo u Hamburgu i okolini . Ne možete ih naći u ostalim pekarama Nemačke . Za njih kao i za nas važi da pravimo samo u kućnoj radinosti. Mada ga mnogi krste i nazivaju drugim imenima , vrednost ovog recepta je što se ne menja i već par vekova ima standardni ukus.
Recept je preveden i peuzet odavde .

Sastojci za 18 pogačica :
25 gr. svežeg kvasca
500 gr. brašna 
200 ml mlakog mleka 
75 gr. otopljenog putra
50 gr. šećera
1 jaje
6 gr. soli 

za premazivanje :
75 gr. otopljenog putera
125 gr. šećera
cimeta po želji ( 10 gr. )
Priprema :
Kvasac rastopiti u mleku, pomešati sa ostalim sastojcima i umesiti testo . Ostaviti da se diže na toplom mestu 50 minuta. Razmesiti na brašnjavoj podlozi i tanko razviti oklagijom ( 40 x 60 cm ) . Premazati rastopljenim putrom i posuti šećerom i cimetom i uviti . Seći testo oštrim nožem na 4 cm debele komade . Svaki komad u sredini utisnuti varjačom . Preneti na pleh i ostaviti da se diže još 15 minuta . Peći 15 minuta na 180 stepeni.





Коментари

  1. Odlični i zanimljivi s ovim utiskivanjem

    ОдговориИзбриши
  2. Divno! Hi, hi, i meni mirišu...i baš se radujem što naleteh na nekog ko ume prevesti recepte sa nemačkog..ima kod njih svašta fino.... Hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. kad zatreba prevod , tu sam. Ima odličnih recepata , a ovaj mi je odavno zapao za oko :D

      Избриши
  3. Mmmmm, fino i mekano... Sačuvaću receptić, baš bih se sad počastila! :)

    ОдговориИзбриши
  4. Pravila sam nešto vrlo slično i znam kako su dobre.Prijatno!!!!

    ОдговориИзбриши
  5. Meke su i preko monitora, mogu misliti uživo :-).

    ОдговориИзбриши
  6. Prelepe su!! Pre neki dan sam pravila pogaču po ideji Valentine Zurkan, ako sam dobro shvatila, žena je Ruskinja koja živi u Nemačkoj. I pogača se sastoji upravo od ovakvih pogačica :) A ja se pitala odakle joj samo ideja :)

    ОдговориИзбриши
  7. Divni su, gotovo da mi fino mirisu preko monitora, volim pecivo sa cimetom i zabelezicu za probu prvom zgodnom prilikom.:))

    ОдговориИзбриши
  8. Mmmmmm... čarobno... ovo pod obavezno pravim.
    I uzvraćam pozivnicom za igru..:D
    http://a-sada-olja-kuva.blogspot.com/2013/08/blogeri-se-igraju_9598.html

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je