Ajme, koliko nas je ! Domaćica Ivana , tema u oktobru riba .
Sastojci :
1,2 kg krompira
800 ml sojinog neutralnog mleka
3 pune kašike brašna tip 400
8 kašika ulja
1 kašičica soli
crnog , mlevenog bibera po ukusu
sok jednog limuna
mirodjije po ukusu
400 gr. očišćenog lososa
sok pola limuna
čen belog luka
Priprema :
Oljuštiti krompir i iseći na deblje ploške. Skuvati ga sa kašikom soli ( oko 20-tak minuta ). Ocediti .
Očišćeni losos iseći na manje komade , pomešati sa iseckanim čenom belog luka i preliti sa sokom od pola limuna. Ostaviti da marinira desetak minuta.
Zapržiti brašno sa uljem , sipati sojino mleko i mešati dok se mleko ne zgusne . Posoliti i pobiberiti . Dodati mirodjiju i losos i skloniti sa vatre. Ostaviti šerpu deset minuta poklopljenu.
Potom pomešati sa limunovim sokom i krompirom.
Može se služiti toplo i hladno.
ps. Možda vam je čudan ovakav način pripreme. Losos ne podnosi velike temperature i sklon je isušivanju. Svako preterano izlaganje temperaturi ostavlja na njemu beličasti trag od belančevina . Samim mariniranjem u limunovom soku dešava se takozvano "hladno kuvanje ". Kasnije dodavanje u vreo bešamel sos koji je dostigao tačku ključanja od sto stepeni je preventivno. Uzgajani losos nekad ima listerije koje se uništavaju visokom temperaturom i dodavanjem na kraju losos se ne isušuje.
Losos je bogat Omega tri masnim kiselinama , stoga se treba naći barem jednom na porodičnoj trpezi.
Slično radim s oslićem...
ОдговориИзбришиOvo izgleda odlično :)
ОдговориИзбриши