Пређи на главни садржај

Ajme , posni bešamel krompir sa lososom !


Ajme, koliko nas je ! Domaćica Ivana , tema u oktobru riba .

Sastojci :
1,2 kg krompira 
800 ml sojinog neutralnog mleka
3 pune kašike brašna tip 400
8 kašika ulja
1 kašičica soli
crnog , mlevenog bibera po ukusu
sok jednog limuna
mirodjije po ukusu 
400 gr. očišćenog lososa 
sok pola limuna
čen belog luka

Priprema :
Oljuštiti krompir i iseći na deblje ploške. Skuvati ga sa kašikom soli ( oko 20-tak minuta ). Ocediti .
Očišćeni losos iseći na manje komade , pomešati sa iseckanim čenom belog luka i preliti sa sokom od pola limuna. Ostaviti da marinira desetak minuta.
Zapržiti brašno sa uljem , sipati sojino mleko i mešati dok se mleko ne zgusne  . Posoliti i pobiberiti .  Dodati mirodjiju i losos i skloniti sa vatre. Ostaviti šerpu deset minuta poklopljenu. 
Potom pomešati sa limunovim sokom i krompirom. 
Može se služiti toplo i hladno. 

ps. Možda vam je čudan ovakav način pripreme. Losos ne podnosi velike temperature i sklon je isušivanju. Svako preterano izlaganje temperaturi ostavlja na njemu beličasti trag od belančevina . Samim mariniranjem u limunovom soku dešava se takozvano "hladno kuvanje ". Kasnije dodavanje u vreo bešamel sos koji je dostigao tačku ključanja od sto stepeni je preventivno. Uzgajani losos nekad ima listerije koje se uništavaju visokom temperaturom  i dodavanjem na kraju losos se ne isušuje.
Losos je bogat Omega tri masnim kiselinama , stoga se treba naći barem jednom na porodičnoj trpezi.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je