Пређи на главни садржај

KuVarijacije : Danski keksići po Laninom receptu

 KuVarijacije , mesec januar . Tema Danski keksići po Laninom receptu.
Lanin blog La cuisine creative spada u moje omiljene blogove . Isto kao vernik kada ulazi u hram oseća  strahopoštovanje  , tako se i ja osećam kada čitam njene postove , divim se njenom kulinarskom umeću i strpljenju pri pravljenju poslastica i odličnom prezentiranju napravljenog . A o fotografijama da ne pričam. Lana je neka vrsta kulinarskog gurua - barem za mene.
Kad se izglasa ovakav predlog  naravno da vas raduje , ali isto tako vas muči nedoumica da li ćete dostići original. Ja sam probala .Za prvi put i nije tako loše.
Pravila sam po drugom receptu .

Sastojci :
225 gr. brašna
100 gr. šećera u prahu
125 gr. otopljenog maslaca ili putra
1/2 kašičice praška za pecivo
1 vanil šećer
1 jaje veličine L
sok jednog limuna

Priprema :
Prosejati brašno sa praškom za pecivo. Dodati otopljeni putar , limunov sok , vanil šećer , šećer i jaje i varjačom izraditi testo. Dok je testo još mlako puniti u špric za tulumbe  i istiskivati željene oblike na pek papirom obložen pleh. Ostaviti prostora medju keksićima jer se šire. 
Peći na 180 stepeni 15 minuta. 
Jedan kraj umakati u čokoladnu glazuru ( otopiti 50 gr. čokolade sa 2 kašike šećera, 2 kašike vode , 2 kašike ulja ) . Osušiti kekse . 

ps. Vreme pripreme : 30 minuta. 
Težina : Laka .  
Testo se zimi brzo hladi , stoga ako pravite veću meru moraćete zamesiti posebno.
Ako se i ohladi , sledite Lanin savet i razvijte testo i vadite željene oblike u vidu pereca ili pločica.
Keksići su prhki , tope se u ustima i izgledaju veoma dekorativno . Verujem da bi se svako obradovao tanjiriću ovakvih keksića bilo da je u gostima ili da ih dobije na poklon.

Verzija za štampu 
 
















Коментари

  1. Znas da sam imala tremu zato sto je moj receptic izglasan ovog meseca, pa sam isla ponovo da proverim da li sam sve dobro napisala, da nisam nesto slucajno propustila, tako da sam juce i danas sa olaksanjem ispratila vase postove sa keksicima.:) Bas su dobri kao prutici , pa jos sa cokoladom na jednom kraju, mmmm... hvala ti puno na isprobavanju i uzivajte u grickanju i praznicima!:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. hvala :* te i lepo se provedi sa porodicom za praznike. Odlični su !

      Избриши
  2. Divni su ti keksići, uživajte u njima, ako je išta ostalo i srećna vam Nova 2014 godina!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Jako su ti lepi keksići, svidja mi se ovaj čoko završetak (ili početak) ;)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je