Ajme , koliko nas je ! Mesec mart, domaćica Mirela sa bloga kruha i... tema ovas- zob.
Frankfurtski venac na stari način je mnogo lakši i vazdušastiji po svojoj strukturi od današnjih venaca koje poznajete . Prvobitna varijanta koje su pravile domaćice se sastojala od biskvita od jaja i puter krema bez ostalih dodataka . Kuglof se sekao više puta i svaki sloj je mazan puter kremom. Ja sam recept prilagodila verziji koju dugo znam i koju sam bezbroj puta jela , a to je dodatak marmelade i marcipana. Posebnost ovog kuglofa je krokant od žitarica , u ovom slučaju ovsenih pahuljica . Iako danas nemački zakoni propisuju da krokant mora biti od lešnika ili badema , malo ko zna da je prvobitni recept za kuglof bio upravo sa ovim krokantom kao jeftinija varijanta.
Frankfurtski venac na stari način je mnogo lakši i vazdušastiji po svojoj strukturi od današnjih venaca koje poznajete . Prvobitna varijanta koje su pravile domaćice se sastojala od biskvita od jaja i puter krema bez ostalih dodataka . Kuglof se sekao više puta i svaki sloj je mazan puter kremom. Ja sam recept prilagodila verziji koju dugo znam i koju sam bezbroj puta jela , a to je dodatak marmelade i marcipana. Posebnost ovog kuglofa je krokant od žitarica , u ovom slučaju ovsenih pahuljica . Iako danas nemački zakoni propisuju da krokant mora biti od lešnika ili badema , malo ko zna da je prvobitni recept za kuglof bio upravo sa ovim krokantom kao jeftinija varijanta.
Sastojci za testo :
4 jaja
150 gr. šećera
200 gr. brašna tip 400
50 gr. gustina
1 prašak za pecivo
4 kašike ulja
sok jednog limuna
Fil :
500 ml mleka
4 vanil - šećera
3 pune kašike gustina
3 žumanca
3 žumanca
5 kašika vode
8 kašika šećera
250 gr. putra
+
5 do 6 kašika marmelada od kajsije ili jagode, ribizle,višnje
200 gr. marcipana
Krokant :
250 gr. margarina
200 gr. šećera
250 gr. ovsenih pahuljica
Priprema :
Umutiti penasto jaja sa malo soli i dodati šećer . Mutiti dalje dok masa ne "pobeli ". Potom dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo , ulje i sok limuna i sve sjediniti. Sipati smesu u dobro podmazani kalup za kuglof i peći 35 minuta na 175 stepeni. Pečeni kuglof ostaviti desetak minuta u kalupu i potom izručiti. Potpuno ohladiti i potom preseći triput.
Fil : prokuvati mleko sa 4 kašike šećera , vanil - šećerom i potom dodati rastvoreni gustin u vodi. Mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i dodati umućena žumanca , potom vratiti na ringlu i kuvati još minut , dva na tihoj vatri. Ohladiti krem. Umutiti penasto puter sa 4 kašike šećera i dodavati kašiku po kašiku fila uz stalno mućenje .
Prvu koru namazati sa marmeladom od kajsije i par kašika puter krema, drugu koru namazati samo sredinu sa dve kašike marmelade kako bi zalepili rastanjeni marcipan po kori . Rasporediti ravnomerno marcipan i premazati opet puter kremom . Treću koru namazati puter kremom i sa ostatkom krema premazati ceo kuglof. Posuti krokantom.
Krokant : otopiti margarin sa šećerom i dodati ovsene pahuljice. Mešati smesu dok ne postane zlatno- žuta i sipati tanko u nauljen pleh. Kad se ohladi , izmrviti grudvice i time posuti venac sa svih strana.
Ukrasiti sa 100 ml umućene slatke pavlake i 50 gr. kandiranih višanja ili višanja iz slatka.
Verzija za štampu
Verzija za štampu
Frankfurt na Majni
je višemilinoski glavni grad Republike Hesen ( Nemačka ) koji u sebi objedinjuje i sadašnjost i prošlost. Iako je ubrzan razvoj tehnike i tehnologije , nemci vode računa o očuvanju kulturnih znamenitosti i svakodnevno ih restauriraju . Ako i grade nešto novo , uvek obraćaju pažnju da se uklopi u postojeću arhitekturu grada i ne naruše stari izgled.
Skyline i Leonardo crkva |
Za obilazak grada vam je potrebna mapa , solidno znanje nemačkog , dobra orijentacija u prostoru i dobre patike. :D
Za početak možete poći u obilazak sa turističkim vodičem i voziti se dvospratnim busom dok vam objašnjava glavna zdanja i istoriju grada.
Kasnije možete kupiti dnevnu kartu za metro i obići glavne tačke . Metro je osmišljeno gradjen da do svake tačke u gradu dodjete za pet do desetak minuta peške .
Prvo što upada u oči je čuveni frankfurtski skyline - deo grada gde su smeštene banke i berza . Kvart se odlikuje oblakoderima i novim zdanjima sa luksuznim radnjama i restoranima. Kraj je miran , čist ... ali to je privilegija gornjih deset hiljada kako oni vole da kažu...
hotel 5 * |
Kod nas se ustalilo mišljenje da nemci beru "novac na grani " i vidimo samo nebodere , sjaj i glamur . Nekad treba pogledati i niže i videćete dosta beskućnika ...
U Nemačkoj u poslednje vreme vlada velika nezaposlenost i ovakve scene da ljudi štrajkuju su sve češće ... kampuju i po tri nedelje i gladuju da bi ostvarili svoja prava. U poslednje vreme nemci rade više poslova, dvokratno i do dvadeset sati dnevno kako bi opskrbili svoju porodicu , a jedini slobodan dan je nedelja. Mada su neki lanci pokušali da proguraju zakon da i nedelja bude radna , amandman nije prošao zbog protivljenja crkve .
Nedelju nemci provode u prirodi , bave se sportskim aktivnostima , voze bicikl ... retko ćete naći nemca nedeljom kući.
Nedelju nemci provode u prirodi , bave se sportskim aktivnostima , voze bicikl ... retko ćete naći nemca nedeljom kući.
centar moći |
"Vi spekulišete našim životima ! " |
U centru grada obavezno obidjite staru operu ...
Alte Oper - stara opera |
.. potom stari deo grada koji je restauriran i obnovljen posle drugog sv. rata ...
Paulskirhe - Paul crkva |
trg u starom delu grada |
stara Nikolaj crkva |
Romberg stare zanatlijske kuće |
stara opština |
Kad krenete prema Majni naići ćete na gvozdeni most ili eiserner Steg gde ćete prvo uočiti sve zabeležene poplave tokom vekova .
Kao i svuda ustalila se praksa da zaljubljeni parovi zaključaju svoju ljubav na ogradi ovog mosta.
Sa mosta se pruža fantastičan pogled na okolna zdanja ...
crkva tri kralja |
Hauptwache ili glavna straža ...
Hauptwache |
Katarinina crkva |
I ono što je najbitnije za nas žene u centru su brendirane radnje . Rasprodaje su u decembru i junu, ostalim mesecima su regularne cene. Kada se umorite od šopinga i vučenja kesa , preporučujem vam njihov staklenjak . Na drugom spratu imate dobar izbor stranih restorana : meksička , indijska i kineska .
Mogu vam preporučiti kineski - najbolja kineska hrana koju sam probala do sada po pristupačnim cenama.
Mogu vam preporučiti kineski - najbolja kineska hrana koju sam probala do sada po pristupačnim cenama.
staklenjak |
Pačetina sa testeninom |
Matcha sladoled sa browniem |
U centru ima i pekara koje održavaju staru tradiciju i recepte . Ne menjaju recepte , tako da primer moj omiljeni kolač streuselkuchen - mrvičava pita uvek ima isti ukus koliko god godina da prodje. Njihovi zakoni su strogi po tom pitanju , a sve u cilju očuvanja recepta bez ikakvih varijacija . Zbog toga su neki recepti brendirani i vezuju se samo za jedan region . Nemci pre svake nabavke materijala i pečenja kolača moraju popunjavati formular od 6 strana i odgovarati na pitanja odakle su nabavili sastojke , koliko im je bilo potrebno, koliko su dobili primer pogačica i u tom stilu. Mada ih guši birokratija , shvataju suštinu a to je da nabavljaju namirnice od lokalnih - regionalnih prodavaca.
Ako idete na buvljak , možete kupiti antikvitete po bagatelnim cenama. Neki srećnici nadju i poneki stari kuvar iz prošlih vekova , ja nisam bila nažalost medju njima.
Frankfurt je metropola u kojoj se živi brzo i morate se prilagoditi njihovom načinu života i poštovati njihove propise .
Ako idete sopstvenim prevozom vodite računa o sledećim stvarima :
- parkirajte uvek u parking garaži hausu - ako parkirate drugde na ulici , a zakasnite minut plaćate kaznu ...mada se može desiti da vam pauk odnese kola...
- imaju dosta radara i nemojte prekoračivati propisanu brzinu
- u zoni 30 desni iz sporedne ulice ima prednost , iako ste na glavnoj...
O Frankfurtu se može još dosta toga pisati , ali to ćete već istražiti sami ....
Lep recept lepe razglednice i crtice iz Frankfurta!
ОдговориИзбришиPrvo kolač koji mi je super, jako lijepo izgleda, a krokanat od zobenih pahuljica mi je super ideja !
ОдговориИзбришиU Frankfurtu nisam bila i jako lijepo si nam ga približila, baš sam sa zadovoljstvom sve pročitala i čini mi se da bih se sada sasvim lijepo snašla u tom zanimljivom gradu.
Divan recept i jednako lep putopis :) Gde da nađem kandirane trešnje? Jela sam ih samo u nekim kupovnim sladoledima, ali ih nigde nisam pronašla zasebno u prodaji :/
ОдговориИзбришиnema kod nas . Ja kad otputujem bilo gde u EU nakupujem kandirane višnje, oranžat i citronat . Cena je jedan euro , a obogaćuje ukusom svaki kolač. Umesto kandiranih višanja , mogu višnje iz slatka ili trešnje . Ionako služi za ukrašavanje... ima verzija venca i bez višanja.
Избриши