Пређи на главни садржај

Zoja torta


za čokoholičare...

Sastojci za kore :
250 gr. margarina
200 gr. čokolade za kuvanje
4 kašike brašna
1 ravna kašičica praška za pecivo
9 jaja
125 gr. šećera
150 gr. mlevene plazme

Fil :
9 jaja
200 gr. šećera u prahu
200 gr.  čokolade za kuvanje 
1 kašika ruma
150 gr. mlevene plazme
250 gr. margarina
100 gr. pečenih, oljuštenih  , grubo , mlevenih lešnika

+
500 ml zasladjene slatke pavlake po izboru

za ukrašavanje  :
500 ml slatke pavlake
perlice
čokoladni preliv

Priprema :
Rastopiti margarin sa čokoladom na pari  i ohladiti. Umutiti penasto jaja i dodati šećer , dalje mutiti dok masa ne pobeli i ne udvostruči svoj " volumen ". Dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo , plazma keks i otopljenu čokoladu sa margarinom . Mešati dok se ne sjedini. Ispeći tri kore od ove smese u četvrtastom plehu dimenzija 25 x 40 cm .Da bi kore bile ravnomerne za svaku koru je potrebno 9 kašika smese. Peći 15 minuta na 175 stepeni.
Fil : Na pari skuvati fil od jaja , ruma , šećera u prahu i čokolade . Ohladiti . Dodati plazmu i lešnike . Umutiti penasto margarin i dodavati kašiku po kašiku fila .
Umutiti zasladjenu slatku pavlaku . 
Filovati kore prvo filom , pa umućenom slatkom pavlakom dok se ne utroši. 
Na kraju umutiti slatku pavlaku i ukrasiti po želji  Ja sam se opredelila za perlice i čokoladni preliv.
Ostaviti u frižderu najmanje 4 sata ili da prenoći.
 

















Коментари

  1. Odlična torta. Svidja mi se što je fil sa kuvanim jajima, u većini recepata za ovu tortu fil ne kuvaju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. kupujem . Rizično je .. pogotovu leto . Retko kad koristim sirova . Hvala :*

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu