Пређи на главни садржај

Zoja torta


za čokoholičare...

Sastojci za kore :
250 gr. margarina
200 gr. čokolade za kuvanje
4 kašike brašna
1 ravna kašičica praška za pecivo
9 jaja
125 gr. šećera
150 gr. mlevene plazme

Fil :
9 jaja
200 gr. šećera u prahu
200 gr.  čokolade za kuvanje 
1 kašika ruma
150 gr. mlevene plazme
250 gr. margarina
100 gr. pečenih, oljuštenih  , grubo , mlevenih lešnika

+
500 ml zasladjene slatke pavlake po izboru

za ukrašavanje  :
500 ml slatke pavlake
perlice
čokoladni preliv

Priprema :
Rastopiti margarin sa čokoladom na pari  i ohladiti. Umutiti penasto jaja i dodati šećer , dalje mutiti dok masa ne pobeli i ne udvostruči svoj " volumen ". Dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo , plazma keks i otopljenu čokoladu sa margarinom . Mešati dok se ne sjedini. Ispeći tri kore od ove smese u četvrtastom plehu dimenzija 25 x 40 cm .Da bi kore bile ravnomerne za svaku koru je potrebno 9 kašika smese. Peći 15 minuta na 175 stepeni.
Fil : Na pari skuvati fil od jaja , ruma , šećera u prahu i čokolade . Ohladiti . Dodati plazmu i lešnike . Umutiti penasto margarin i dodavati kašiku po kašiku fila .
Umutiti zasladjenu slatku pavlaku . 
Filovati kore prvo filom , pa umućenom slatkom pavlakom dok se ne utroši. 
Na kraju umutiti slatku pavlaku i ukrasiti po želji  Ja sam se opredelila za perlice i čokoladni preliv.
Ostaviti u frižderu najmanje 4 sata ili da prenoći.
 

















Коментари

  1. Odlična torta. Svidja mi se što je fil sa kuvanim jajima, u većini recepata za ovu tortu fil ne kuvaju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. kupujem . Rizično je .. pogotovu leto . Retko kad koristim sirova . Hvala :*

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je