Пређи на главни садржај

KuVarijacije : Zebra kolač




KuVarijacije , tema Zebra kolač po Matejinom receptu . Original možete videti ovde . 

Sastojci :
300 gr. brašna tip 400 meko
1 kesica praška za pecivo
175 gr. šećera
250 ml ulja
100 ml mleka
1 burbon vanil šećer
4 jaja
50 gr. kakaa
4 kašike ruma
na vrh noža soli
sok jednog limuna

Priprema :
Zagrejati rernu na 180 stepeni.
Prosejati brašno sa praškom za pecivo . Dodati šećer, vanil šećer, malo soli  i preliti uljem i mlekom . Mešati dok se ne sjedini. Uz stalno mešanje žicom ( ili varjačom )  dodavati jedno po jedno jaje i na kraju limunov sok . Podeliti smesu i jedan deo obojiti kakaom i dodati rum. 
Obložiti okrugli pleh ,prečnika 25 cm , pek papirom. Sipati kašiku i po žute smese u centru okruglog pleha , zatim kašiku i po braun smese i tako naizmenično dok se smese ne utroše. Sipanjem u centru , smese se razlivaju u koncentričnim krugovima i izazivaju wow efekat pri pravljenju . 
Staviti kolač u rernu i peći oko 33 do 35 minuta .
Skinuti pek papir . Po želji posuti prah šećerom ili poslužiti sa sezonskim voćem. 

ps. odličan ,brzi i  mirisni kolač . Mere su egzaktne i nema nikakvih problema pri pravljenju . Preporučujem da ovaj recept pravite sa decom . Oduševiće se !

Verzija za stampu 







Коментари

  1. Fantastična zebrica. Jakom mi je drago da sam napravila ovaj kolač, i ako moje šarice nisu tako lepe kao tvoje ali kolač nam se izuzetno dopao. Ponoviću ja to opet.

    ОдговориИзбриши
  2. Misliš da nema što pogriješiti? ja sam naravno pogriješila i u tamno tijesto dodala više brašna, naravno u žurbi. Totalni fijasko, bilo je jako ukusno, ali nefotogenično, tako da nisam ni objavila

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je