Пређи на главни садржај

Ajme - Susam kocke

Susam baš često koristim i neizostavan je sastojak  u pecivima , mezeu , glavnom jelu ili kao kolač . Bogat je kalcijumom , podstiče peristaltiku creva i  odličan je diuretik. 
Mera je za 12 kocki .Pogodno za meze - predjelo.

Sastojci za koru :
4 jaja
150 gr. susama
pola kašičice soli
pola kašičice praška za pecivo
2 kašike brašna tip 400
bibera 
4 kašike ulja

Fil :
500 gr. fete
100 gr. susama

za ukrašavanje :
100- 150 gr. kisele pavlake 
i malo mlevenog bibera

Priprema :
Propržiti 150 gr. susama u tiganju ( BEZ ULJA ) uz stalno mešanje dok ne dobije zlatno - žutu boju. Ohladiti .
U secku isitniti susam sa 4 kašike ulja , soli i bibera po želji tako da na kraju dobije gustinu paste.
Umutiti penasto 4 jaja , dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i na kraju sjediniti sa pastom od susama.
Sipati u obložen pek papirom  četvrtani pleh dimenzija 25 x 40 cm .
Peći na 175 stepeni 25 minuta. 
Ohladiti koru i skinuti pek papir. Preseći koru  na pola, tako da dobijete dva kaiša.
Fil spremiti neposredno pred filovanje : izgnječiti fetu viljuškom. Propržiti susam bez ulja. Pržen i vreo dodati u fetu i mešati dok feta ne odmekne . Namazati odmah kore. Ako vam se feta stegne od stajanja  , dodajte 2 do 3 kašike kisele pavlake. 
Ukrasiti kiselom pavlakom po želji i pobiberiti .
Ostaviti preko noći u frižderu i potom seći po želji.

* ps. kora će vam se učiniti tvrdjom, medjutim preko noći odmekne zbog sira . Kora ima ukus integralnog hleba.

Verzija za štampu 
 

 
  



Коментари

  1. Odlična ulaznica u prvi mah sam pomislila s s svježim sirom a radi se o feti.

    ОдговориИзбриши
  2. Fenomenalna ideja. Ja sam na slici pomislila da je u pitanju neki sladak kolacic sa slagom, kada sam procitala recept bila sam prijatno odusevljena :)
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo je sjajno, bar za mene- obožavaoca susama...

    ОдговориИзбриши
  4. Joj i ja sam pomislila da je slatki kolač, super, super, odlična ulaznica!

    ОдговориИзбриши
  5. Jako dobre kocke, baš si me oduševila ovom kombinacijom i super izgledaju !

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu