Пређи на главни садржај

Integralni bezglutenski hleb sa amarantom


Celijakija je autoimuna reakcija ili alergija na gluten. Već je dosta pisano na netu o njoj , tako da ja neću baš dužiti . Može se ispoljavati u lakšem ili težem obliku. Osobe sa lakšim oblikom konzumiraju i rafinisane namirnice . Medjutim u većini slučajeva alergija se ne javlja sama , već je prate i druge primer alergija na jaja ili laktozu . Ako ste mislili da je veganski način ishrane rigorozan , morate isprobati bez glutena . Zabranjene su rafinisane namirnice , svi gotovi proizvodi  , praškovi , čokolada itd. 
Kod nas ne postoji obaveza deklarisanja proizvoda , tako da neko ko ima alergiju na gluten može provesti sate i sate čitajući sastav nekog proizvoda i na kraju kad kupi  nije siguran/na  šta je kupio/la. 


Sastojci : 
500 gr. integralnog pirinčanog brašna
25 gr. kvasca
700 ml mlake vode
200 gr. amaranta 
50 gr. susama
50 gr. lana 
1 ravna kašika himalajske  soli
pola kašičice šećera
1 kašika začina za hleb (gotova mešavina  anisa, komorača, kima, korijandera )
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika jabukovog sirćeta

+
kim i susam za posipanje

Priprema :
Preliti amarant sa 100 ml mlake vode i pustiti da odstoji pola sata. Samleti u secku lan i susam. 
Rastopiti kvasac sa šećerom u 600 ml mlake vode i sipati u posoljeno brašno uz stalno mešanje da ne nastanu grudvice. Dodati začin za hleb, susam , lan , amarant ,maslinovo ulje i jabukovo sirće . Testo treba da ima gustinu testa za šlafrok. Stajanjem - fermentiranjem od sat i po   na toplom mestu , testo se zgušnjava . 
Obložiti četvrtani kalup pek papirom i sipati smesu. Posuti kimom i susamom. 
Peći na 200 stepeni 65 minuta .
Pečeno izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi. Potom seći na kriške. 

ps. Pozivam ostale blogere da se posvete ovoj temi odgovarajućim receptima i koriste haštag #bez_glutena da koliko toliko olakšamo svakodnevicu obolelih od celijakije. Postoje i blogovi namenjeni ovom načinu ishrane na stranim jezicima , ali to ne pomaže našim ljudima kad ne mogu nabaviti neke namirnice.

Aleksandra je posle par dana isprobala recept i prilagodila hrono ishrani . Recept  možete videti ovde .





Коментари

  1. Da li potopljeni amarant isto meljes ili ga stavis samo u smesu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ne, nisam mlela mada možeš . Prelila sam ga vodom da nabubri i prilikom pečenja se on praktično "skuva " u testu. Upija vodu . Nama se svidela ta zrnasta struktura hleba i niko nije osetio razliku u hlebu. Stavila sam i treću sliku hleba na kriške gde se bolje vidi njegova struktura. Ima veću vlažnost od običnog hleba i može se koristiti 4 dana. Zasićuje .

      Избриши
    2. Skoro sam kupila amarant i pokusala da ga skuvam kako i inace sve ostale zitarice kuvam ali nit je upio svu vodu nit se skuvao :( Probacu ovo, hvala na ideji

      Избриши
    3. ja sam uzela u DMu , isto i začin za hleb. Dobar je kvalitet i zapakovano je. Problem kod prodavnica zdrave hrane je što je sve otpakovano i suši se na vazduhu . Rok trajanja isto pod znakom pitanja. Eto , probaj pa mi javi utiske.

      Избриши
  2. Super ideja, inače mi djeca ne vole amarant jer im pucketa tako da mi je ovaj recept super. Baš ću isprobati u aparatu za kruh,.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu