Пређи на главни садржај

Patin 15 : Vladičin hleb


Patin 15 , tema Vladičin hleb .

Zaokružila sam mere suvog voća i badema. Višak ne može da škodi.

Sastojci :
150 gr. putra ili margarina
150 gr. šećera
1 kesica vanil šećera
5 jaja sobne temperature
190 gr. brašna tip 400 oštro 
1 kašičica praška za pecivo
sok jednog limuna
50 gr. suvog grožđa
50 gr. seckanih badema
50 gr. suvih , seckanih kajsija
+
50 gr. listića badema 

Priprema :
Umutiti penasto puter ili margarin sa šećerom i vanil šećerom . Dodavati jedno po jedno žumance uz stalno mućenje i na kraju prosejano brašno sa praškom za pecivo i limunov sok. Ovu smesu lagano sjediniti  sa umućenim belancima. Na kraju dodati seckani badem , suvo groždje i suve kajsije.
Podmazati kalup za srneća ledja dimanzija 10 x 37 i po sredini posuti listiće badema. Sipati smesu u podmazan kalup i peći 45 minuta na 175 stepeni uz pokrivanje alu folijom po potrebi.
Ostaviti da se ohladi pola sata u kalupu i potom ga istresti . 
Posuti šećerom u prahu i poslužiti .

Utisci : težina pripeme - laka , od sastojaka koji vam se nadju uvek u kući.
Naša ocena od 1 do 5 - 4 minus.  Sledila sam recept i ostavila kolač dva dana uvijenog . Kao ljubitelji suvih kolača i kuglofa , obradovao nas je ovakav recept koji se činio fenomenalnim na prvo čitanje,
Medjutim, posle dva dana ovaj kolač je bio samo suv . Iako sam stavila kvalitetne sastojke , potonuli su pod suvoćom testa. Pomagalo je samo umakanje u 300 ml kafe. Posle sedmonedeljnog posta kolač je bio blago razočaravajuć. 
Tako da vam preporučujem da ga servirate isti dan kad ga pripremate . Po meni ovde fali dobrih 40 gr. putra ili margarina kao nosioca ukusa i da sačuva vlažnost kolača. Verujem da je bio sočan prvog dana pripreme i napravila sam grešku što ga nisam probala odmah . Bio je sladak i vizuelno je mamio , ali je nešto falilo - možda dve kašike ruma , pola kašičice cimeta . Nedostajala je harmonija sastojaka.





Коментари

  1. Odlično izgleda...kod mene je bila mešavina suvog voća, suvih kajsija, urmi, smokava i mi smo oduševljeni sa ukusom i mekoćom kolača.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. da, ali vi ste ga jeli isti dan , a mi nakon dva. Velika razlika . Stvar ukusa.

      Избриши
  2. Da i mi smo jeli isti dan i nije dočekao da se proba slijedeći a očekivala sam od ovog kolača da sadrži svježinu ali kako vidim po tebi i nije

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. mislim da nije dobra srazmera sastojaka za duže držanje. Kuglof, primer, što duže stoji bolji je , ali je bogat i sastojcima i ukusom. Ne kažem da je kolač loš, samo da ne može da stoji. Ostavi ga dva dana , pa ćeš razumeti šta govorim. :*

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je