Пређи на главни садржај

Patin 15 : Kolači sa jagodama


Patin 15 , tema kolači sa jagodama.
Sezona jagoda je već pri kraju i dobra prilika da upotrebim ostatke iz bašte.

Sastojci za koru (16 komada) :
250 gr. putra ili margarina
200 gr. šećera
8 žumanaca
200 gr. brašna tip 400
1 kašičica praška za pecivo
sok jednog limuna

+
16 kašika marmelade od jagoda
450 do 500 gr. jagoda

beze :
12 belanaca
250 gr. šećera
70 ml vode

+
75 gr. šećernih srca

Priprema :
Umutiti penasto putar ili margarin sa šećerom , dodati žumanca uz stalno mućenje. Na kraju sjediniti sa prosejanim brašnom , praškom za pecivo i limunovim sokom. Podmazati kalupe za mini tart i rasporediti smesu u 16 kalupa ( po kašiku i po ). Peći na 200 stepeni 15 do 17 minuta.
Pečene "kore " izvaditi iz kalupa i namazati marmeladom. Poredjati očišćene i oprane jagode po njima - dole krupnije , gore sitnije.
Beze: ušpinovati 125 gr. šećera sa 70 ml vode . Umutiti penasto belanca sa prstohvatom soli i 125 gr. šećera i potom u tankom mlazu , uz stalno mućenje ušpinovan šećer.
Poslastičarskim špricem rasporediti beze po kolačima i posuti šećernim srcima. Zapeći na 200 stepeni 5 do 6 minuta.

Utisci : vreme pripreme 40 minuta. Težina : jednostavno. Vizuelno : prosto mami izgledom.Ukus : nama je kolač bio malo sladji i možda bi bolja kombinacija bila sa višnjama. Sledeći put ću smanjiti šećer za trećinu. Mada , ako ste ljubitelj šampita i baklava i tog stepena slatkoće , ovaj kolač će vas oduševiti. 
Šam ima dobru gustinu , postojan  i ne topi se . Jagode puštaju svoj sok i natapaju donju koru . Kombinacija meke kore , sočnih jagoda i bezea će otopiti svakog sladokusca. Pravi letnji kolač i vredan ponovnog pravljenja. O količini šećera se može raspravljati . Sve je stvar ukusa ...










Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu